Image Alt

И МЛАДЕ ЗАНИМА ТРАВАРСТВО

И МЛАДЕ ЗАНИМА ТРАВАРСТВО

Кад фудбалер постане стручњак за чајеве

 

Топао или хладан, са лимуном, шећером, медом или млеком чај је већ вековима најомиљеније пиће широм света. Иако су по традиционалном испијању чаја у пет поподне најпознатији Енглези, историја бележи да су се чајеви испијали у Кини 200 година пре нове ере. Због чајева су се водили ратови, а највећи потрошачи осим наравно Енглеза, су Руси и Турци. Срби нису баш љубитељи чаја који се махом конзумирају кад смо болесни, али зато постоји вишевековна традиција прикупљања лековитих трава за лечење у виду чаја. Једна смо од ретких земаља која је изузетно богата најразличитијим лековитим биљкама, што би како сматрају стручњаци, могао да буде наш извозни адут на светском тржишту чаја.

Руши предрасуде
Скупљањем биљака и њиховом припремом за чување и чајеве, како се верује, махом се баве доконе бакице које се разумеју у лековите травке. Ову предрасуду руши Лука Ристић, млад и способан момак који је у чајевима види и уносан бизнис. Сплетом животних околности од несуђеног фудбалера постао је фитотерапеут или народски речено – травар.
– Рођен сам и одрастао у Београду у спортској породици па сам од малих ногу усмераван ка спорту. Од раног детињства активно сам се бавио фудбалом и као и већина клинца маштао да једног дана постанем славан фудбалер. Али, моје снове су осујетиле повреде и тешка срца сам морао да се одрекнем каријере професионалног спортисте – почиње причу за Агробизнис магазин Лука Ристић.
Али, како наш народ каже, кад се једна врата затворе, Бог отвори прозор. Повреде су га удаљиле са фудбалског терена, али се отворила могућност да се озбиљније позабави здравом исхраном, фитнесом и траварством.
– Здрава исхрана, а посебно траварство је моја друга велика љубав. Како нисам имао ама баш никаква искуства на овом пољу после звања сертификованог нутриционисте и фитнес персоналног тренера решио сам да научим више и о лековитим травама. Обуку за фитотерапеута завршио сам на Академији ‘Qуанттес’ и читав свет лековитих биљака отворио се испред мене. Из личног искуства могу да кажем да за бављење овим послом знање о чајевима је пожељно, али не и неопходно. Потребна је едукација, љубав и жеља да откријете тајне чудесног света биљака које нам је природа подарила – рекао је наш саговорник.
То му је дало идеју да покрене продају мешавина чајева махом оне који желе да побољшају квалитет сопственог живота.
– У децембру 2015. отворио сам фирму „Лоокин фит“ за паковање и продају чајева. Као и у сваком послу, производни погон се временом развијао и напредовао. Прошао је све потребне провере и добио одговарајуће сертификате за несметано обављање делатности по највишим стандардима.

Квалитет на првом месту
Србија је богата лековитим травама, али нажалост, како каже наш саговорник још увек немају место које им припада у људској употреби. Ипак, он је ентузијаста и верује да уложени труд мора да се исплати кад – тад.
– Чајеве набављам директно од људи који се баве узгајањем лековитог биља на територији Србије. Један део биљака увозим јер су код нас угрожене те биљне врсте, па је самим тим и забрањена њихова експлоатација – открива Лука и истиче да својим потрошачима пре свега жели да понуди квалитет. Зато су серије чајева мањег обима како би стално били свежи.
– Чајеви се пакују ручно у контролисаним и стерилним условима, у производном погону који је прошао све потребне контроле. Први и једини смо у Србији који чајеве пакују у стојеће папирне кесе са „прозором“ кроз који се види садржај. Циљна група су људи који превентивно воде рачуна о свом здрављу, али и они који су се сусрели са здравственим проблемом који желе да отклоне.
У понуди је седам пажљиво одабраних чајних мешавина од органски узгајаних лековитих трава. Поред чајева за мушкарце или против уринарних инфекција које муче оба пола, ту су и чајеви за детоксикацију, против затвора, али и за релаксацију.
– Информације о сваком појединачном чају можете видети на нашем сајту www.лоокин-фит.цом преко кога је могуће и наручити оно што вам треба. Наши чајеви се продају и продавницама здраве хране и Прима апотекама. Све у свему, здравље нам је доступно, а на нама је колико смо спремни да прихватимо минималне корекције у нашем животу ради максималних бенефита које нам је природа обезбедила – закључује наш саговорник.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish