Image Alt

Интензивна производња лековитог биља

Интензивна производња лековитог биља

Припрема за почетак сезоне.

 

Глоса:
Парцела треба да одговара својим положајем, величином, приступачним путем, могућношћу коришћења наводњавања, али и плодношћу .

У наслову стоји лековито, али се подразумева и зачинско биље. Њихов значај, је из године у годину све већи, како у исхрани тако и у коришћењу и примени у традиционалној – класичној, али и у народној медицини. Све чешће смо сведоци, да лекари све више препоручују примену чајева и препарата од лековитог биља. Продаја лековитог и зачинског биља, све више расте, и то нарочито у најбогатијим деловима света. Можда то показује правац куда треба да иде део наших пољопривредних газдинстава.
Лековито биље је могуће узгајати интензивно, само када географски и климатски услови одговарају тој биљци . То треба поштовати. Једноставно, ако услови одговарају, могућа је интензивна производња, ако не, од те производње нема ништа. До сада је познато, око 1.700 биљака, од којих се интензивно производи од 50-60 .

Као сировина у индустрију се користи корен, ризом, луковица, зелени делови са цветом, лист, цвет, плод, и семе. Гајење у интензивној производњи нам даје већи принос на мањој површини , производња је под сталним надзором, сама берба и све радње после бербе су контролисане, агротехничке мере се спроводе правилно и правовревено, а и увођење нових врста се испитује и спроводи стручно, онемогућава се замена и скупљање погрешних биљака. Можда је највећа предност, ако успемо да гајимо угрожене врсте и тиме их спасимо од прекомерног изношења из природе.
Скупљање у природи не може да задовољи све већу тражњу. После избора лековитог биља коме ће одговарати климатски и географски фактори који владају код нас , ми бирамо парцелу на којој ће се одвијати производња. Парцела треба да одговара својим положајем, величином, приступачним путем, могућношћу коришћења наводњавања, али и плодношћу .

Агротехника коју примењујемо на парцели је прилагођена гајеној биљци, али она подразумева: основну обраду, примену органског и минералног ђубрива, по препоруци после урађене агрохемијске анализе , сетву и садњу која је слична повртарским и ратарским културама, и може да се обави ручно по површини ,у редове, у кућице, као и врстично, али и машински сејалицама. Ако се расађује, производња расаде може бити у хладним и топлим лејама, или у пластеницима и стакленицима. Нега усева је следећа агротехничка радња и она се односи на ваљање после сетве, проређивање, култивирање, прихрањивање, заштита од корова и штеточина, наводњавање, загртање и орезивање.
Када дође време жетве, она се обавља ручно, или машински, једнофазно и двофазно. Двофазна је препоручљива код биљака које неравномерно сазревају, које лако расипају семе.

Морамо знати која биљка ће најбоље успевати на одређеној парцели, а да опет постоји потражња и да има економски исплативу цену. Следећи услов, је да ли је могућа набавка квалитетног садног или семенског материјала. Не треба производити ни ако не можемо да уговоримо продају. Нису џаба постојале раније задруге. Сећам се да је задруга у МЗ Ушће на Ибру током целе године уговарала и продавала лековито биље са Голије.

Босиљак (Оцимум басилицум ), је из области око Средоземног мора. Не подноси монокултуру. Ђубри се стајњаком под претходну културу. Када се изводи основна обрада уноси се 50-70кг/ха, фосфора и 40-60 кг/ха калијума. Пресетвено се уноси и 30-50 кг/ха азота. Потребна је влага у фази клијања, ницања, избијања избојака и пупања, тражи топла плодна земљишта. Основну обраду урадити у јесен и у пролеће урадити предсетвену припрему . Може се гајити из семена и резница. За 1 ха је потребно 2.5-3.25 кг семена. Дубина сетве је 1-2 цм у кућице. Када се гаји помоћу расаде међуредни размак је 50цм и у реду 25 цм. Босиљак се коси два пута годишње , први пут пред и у цветању и други пут у септембру.
Жалфија ( Салвиа оффициналес) се уноси у тло које је у јесен дубоко и квалитетно одрађено. У пролеће се површина изравња. Ако се сетва обавља семеном онда је то најкасније до 15 . марта. Дубина сетве 1-2 цм . Потребно је 10-12 кг/ ха семена. Расад се расађује на међуредни размак од 70цм и у реду 40-50 цм најчешће у јесен. Коси се на висину од око 10 цм. И то по лепом исувом времену. Важно је да се стално парцела чисто од корова. Лист се бере када жалфија почне цветати. У току године два до три пута.Не подноси вишак воде у земљишту пошто корен брзо иструли.Органско ђубриво се уноси под основну обраду и то око 20-30 т/ха , као и 50 кг/ха азота , 70кг фосфора и и 70-80 кг/ха калијума.
Камилица ( Матрицариа цхамомолла ) је једногодишња биљка кратког вегетационог периода. Подноси монокултуру и на истом земљишту може да се гаји 2-3 године . Основна обрада се обавља на 15-20 цм. Ђубри се са минералним азотним ђубривом и то са 30-50кг/ха азота , 50-70кг/ха фосфора и 40-50 кг/ха калијума. Сетва може бити јесења и пролећна , бољи резултати су са јесењом сетвом , почетком септембра у влажно земљиште. За сетву је потребно 3-4 кг/ха семена. . Бере се по лепом и сувом времену , ручно више пута

Лаванда (Лавандула анqустифолиа), је вишегодишња култура. Током целе вегетације захтева високе температуре. Воли парцеле заклоњене од ветра, са доста светла. Предкултура треба да остави незакоровљену парцелу. Основну обраду урадити у јесен на дубину око 30 цм и истовремено унети стајњак и у пролеће припремити предсетвени слој дубине до 15 цм. Јесењом дубоком култувацијом од 10-15 цм се уноси и 60кг азота и 30-50кг/ха фосфора , сваке треће године унети и добро згорели стајњак. Цвасти се беру када процвета 50-75 % цветова. Беру се ручно. Остаје на истој парцели око 15 година.
Невен (Цалендула оффициналис) , је једногодишња биљка. Основна обрада се обавља у јесен. Предсетвена припрема у пролеће . Сетва се обавља што раније у марту , машински сејалицама на међуредни размак од 50 цм и на дубину 3-4 цм . За сетву једног хектара довољно је 5-6 кг семена. Берба цветова се обавља ручно ,обично два пута недељно. Невен брзо расте па први цветови се формирају већ након 40 дана после ницања.

Мајчина душица (Тхyмус серпyллум ), је биљка на коју се код нас после помене њеног имена одмах помисли на лековито биље. Тло се дубоко оре у јесен и у пролеће се са што мање радњи доводи у повољно стање ( равно , ситно-мрвичасте структуре) како би се сачувала влага. У клијалишта се семе сеје у марту , а у мају се износи на отворену парцелу. Обавезно радити међуредну култивацију , а у реду окопавати. У првој години се једном коси , а у другој два пута, висина реза 7-10 цм, ако се ручно бере треба бити пажљив никако је не чупати , пошто се тако уништава.
Тимијан (Тхyмус вулгарис ) је близак мајчиној душици. Гаји се изван плодореда пошто траје четири године. Најбољи су предусеви стрна жита , кукуруз. Под основну обраду се уноси , најбоље компост у количини 10-150т/ха, као и 50 кг/ха азота , 60-70 кг/ха фосфора и 40-100 кг/ха калијума. Током друге и треће године се додаје 20-30кг/ха азота , 20-30 кг/ха фосфора и то два пута , први пут пре кретања вегетације и други пут поскле првог откоса. Први пут се жање пре масовног цветања , други пут крајем септембра почетком октобра.

 

Тренутна производња лековитог, ароматичног и зачинског биља не може да задовољи потребе тржишта за производе као што су босиљак, анис, борач, камилица, коријандер, мирођија, слачица. Србија је, с друге стране, погодна за гајење овог биља. Радови у зачинском, ароматичном и лековитом биљу се не подударају са другим радовима на селу. Производња може да се организује и на земљишту нижих бонитетних класа. Зарада се постиже одређеним ризиком у почетној фази, а касније она постаје много сигурнија када се стекне искуство.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish