Image Alt

Запослени Дома културе посадили поље лаванде ево зашто!

Запослени Дома културе посадили поље лаванде ево зашто!

Лаванда, та чаробна биљка која својом лепотом и мирисом осваја срца, није само обичан цвет. Ако сте икада у јуну ишли Војводином уздуж и попреко, знате да су њена поља пуна златног колорита. Али мало ко зна да су та поља обогаћена и љубичастим драгуљем – лавандом. У Бачкој Тополи, недалеко од Суботице, запослени у Дому културе у време короне одлучили су да се посвете узгоју ове чаробне биљке. Лаванда није само биљка, већ и инспирација.

Директорка Дома културе Тимеа Чипе открива да је њихово поље лаванде постало центар за различите активности, укључујући часове јоге. Берба лаванде постала је ритуал који доноси осећај задовољства и поноса, подсећајући нас на важност посвећености и једноставности лепоте која нас окружује. Након што су остали без манифестација током короне, одлучили су да уреде простор и засаде лаванду. Сада, поље од 2.000 квадратних метара красе две сорте – агнустифолија и гросо, укупно 4.000 садница.

„Почетком јуна, Бачка Топола се обоји у љубичасто захваљујући берби лаванде. Поред самог уживања у мирисима и лепоти, организујемо и радионице и концерте. Ове године смо одржали и час јоге. Цео програм се завршава почетком јула. Свако може да дође, бере лаванду и носи је кући,” објашњава Тимеа Чипе.

Берба је пажљив процес који захтева стрпљење, при чему свака гранчица бива брижљиво обрана и обликована у савршене снопове. С друге стране, лаванда носи са собом приче и веровања, враћајући нас у прошлост, попут чаробног времеплова. Једна од најлепших легенди о њој говори о заштити коју пружа, посебно девојкама. Верује се да је девојка која носи лаванду са собом осигурана од сваког непријатног догађаја. Звучи готово као чаролија, зар не?

Борац против несанице

Замислите једну прелепу девојку чији је изглед одузимао дах свима који би је срели. Међутим, њеном лепотом нису били очарани само поштоваоци, већ и два злогласна разбојника. Када су њихове удваралачке методе наишле на одбијање, одлучили су да своју љубав наметну силом. Али лаванда није била обична трава на том пољу. Када су је напали, њене сузе су створиле чаролију – из земље су процветале прелепе љубичасто-плаве лаванде које су је прекриле, скривајући је од очију насилника. Тај призор их је толико престрашио да су брже-боље побегли.

Тако, та медитеранска легенда није само прича из бајке, већ носи са собом једну важну поруку – лепота има своју заштиту и моћ.

Лаванда није само симбол лепоте и заштите, већ и лековита биљка која је од давнина помагала људима у борби против несанице, нервних обољења па чак и срчаних тегоба.

Текст: С. Иршевић
Извор: ДНЕВНИК

#Лаванда #БачкаТопола #ДомКултуре #МирисЛепоте #ПриродниЛек #ЉубичастиДрагуљ #Јога #Инспирација #КоронаПројекти #ЛепотаПрироде #БербаЛаванде #ТрадиционалниРитуали #ЉубичастаПоља #LavenderStory #ЗдрављеИзПрироде #SerbiaTravel #NatureLovers #LavenderFields

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish