Верољуб je мајстор пчеларства
Више од два века са пчелама У срцу Шумадије, у селу Опланић крај Крагујевца, Верољуб Умељић наставља породичну традицију пчеларства која траје преко 200 година. Одрастао је уз пчеле, учећи од деде и оца тајне овог древног заната. „Мој деда ми је говорио да његов дом никада
Ево зашто вам се мед ушећери
Посезање за теглом меда само да бисте открили да је кристализован може умањити уживање у додавању мало слаткоће вашој омиљеној храни и пићима. Добра вест је да ово откриће није само због лоше среће. Велике су шансе да можда баш ви узрокујете бржу кристализацију вашег меда
Бадем и мед за нижи холестерол
Свакодневно узимање једне шаке печених бадема у меду можда звучи као чисто уживање, али може да буде и здрав начин да побољшате ниво холестерола у крви. Две нове студије сугеришу да и мед и бадеми појединачно имају специјална својства која помажу да се заштитимо од срчаних болести.
Црна рибизла шампион здравља
Црна рибизла (Ribes nigrum L.) једна је од најхранљивијих врста воћа на свету: по садржају антиоксиданаса она је шампион. У западној Европи од давнина је гајена као лековита биљка. Енглези ову црну бобицу додају у свој божићни пудинг, док се Француска прославила чувеним ликером крем де касис
Ово је био омиљени сок патријарха Павла
Овај сок је има јако благотворно дејство на цео организам и права је ризница здравља. Патријарху Павлу су омиљено пиће и храна били сок од парадајза и коприва. Раније смо писали о коприви и њеном дејству на организам, а сад ћемо се позабавити соком од парадајза. Парадајз
Диња или лубеница – шта је здравије?
Ове воћке су изванредан извор хидратације јер садрже висок проценат воде, што их чини идеалним за вреле летње дане. Поред тога, богате су витаминима и минералима, посебно витамином Ц, који јача имуни систем. Њихова природна слаткоћа задовољава потребу за десертом на здрав начин, без додатних шећера. Уз
Сусам – извор здравља и виталности
Када помислите на здраву храну, један од синонима је свакако и сусамово семе. Семе сусама или сезама (Sesamum indicum) често краси многе пекарске производе, мамећи нас и мирисом и укусом, али његова примена је много већа. Постојбина сусама је Азија, а данас се сусам гаји највише у
Пет разлога зашто треба да једете вишње што чешће
Сезона је вишања, па је искористите да једете свеже, јер су добре за здравље целог организма. Вишње су богате витаминима и минералима који благотворно делују на здравље. Садрже и велику количину антиоксиданата, а имају мало калорија. Амерички дијетолог Карли Седлецек наводи 5 одличних разлога да их једете. 1.
Све веће интересовање за стару, заборављену биљку
Ова биљка је неправедно запостављена а веома је рентабилна, заправо једна од најрентабилнијих култура бобичастих плодова. Зова би могла постати једна од омиљених биљки наших пољопривредника, јер рађа више од грожђа, има сличну цену, а улагања су мања.Ова биљка тражи песковиту земљу, па је север Војводине центар
Вода од коприве, напитак злата вредан
Природа се зелени, после кише све буја, расте и коприва - биљка коју су некад користиле наше баке, а онда је остала у прошлости. Нова истаживања потврдила су да садржи неке веома важне нутријенте за функционисане нашег организма. Коприва је коровска биљка коју су користили још стари