Торта фазан атракција сајма Етно хране и пића
На овогодишњем Етно сајму хране у Београду, посетиоци су имали прилику да упознају многе излагаче који чувају традицију српског села. Један од таквих штандова привукао је пажњу породице из Кучајне, малог села удаљеног свега три километра од Кучева. „Много је лепо у нашем селу“, каже нам домаћица
Садили на +40 а вадиће га испод снега!
ЛЕСКОВАЦ – Јужнопоморавски повртари ове године суочили су се с изазовима екстремне суше, али јесењи купус и даље краси пијаце и трпезе, захваљујући њиховој упорности и улагањима. Зоран Стојиљковић из села Навалин крај Лесковца тек је почео бербу купуса, који је посађен на врелих 40 степени Целзијуса
Како да сачувате руже током зиме?
Руже су врло толерантне биљке и без проблема ће се носити са зимским временом, али како бисте на пролеће добили крупне, миришљаве и дуготрајне цветове, морате им се посветити током хладнијих дана. Баштовани препоручују да се зими руже заштите од штетних елемената попут ветра и ниских температура.
Мирко Драцлин: Сам против дивљине на Тари
У засеоку Галине, на 1.200 метара надморске висине, скривеном у бајковитом пределу планине Таре, живи Мирко Драцлин. Једини је становник овог краја, а његово друштво чини стадо од 70 коза и кобила Охаја. Његова изолација не умањује успех – производи од козјег млека су толико тражени
Пчеле су поштовали фараони, а изум покретних рамова је све променио
Људска цивилизација већ хиљадама година тесно је повезана са пчелама. Ова фасцинатна бића на нашој планети постоје већ 100 милиона година. Дубоко у пећинама у Шпанији које су старе између 6.000 и 8.000 година међу примитивним сликама на зидовима пећина пронађени су цртежи и докази да
Држава даје до три милиона динара овим сточарима!
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде – Управа за аграрна плаћања расписује Јавни позив за подношење захтева за остваривање права на подстицаје за очување животињских генетичких ресурса за 2024. годину. Овим позивом опредељена су средства за врсте и расе, односно сојеве: подолско говече, буша, домаћи биво, домаћи –
Где су нестале гуске? Цена меса им је папрена
Традицију гушчарства на северу Баната чувају у Мокрину где се одржавају светски познате борбе гусана, док се у Остојићеву у новембру усталила манифестација Дан гусака, поводом верског празника Мратиндана, захваљујући Миклошу Репергеру који има највеће бело јато од преко 400 гусака! Не тако давно готово свако
Беру малине у новембру, који је ту кључ успеха?
Када се удруже српска памет, вредне руке и иновације, добија се производ врхунског квалитета – управо то се дешава у Мачванском Прњавору, на парцели која служи као пример модерног узгоја малине. На овом засаду, који се простире на нешто више од три хектара, две и по хектара
Обнова дедовине и будућност лешничарства
Као многи људи који су се одлучили да уместо пуке егзистенције у урбаним срединама, потраже смисао и обнову поред свог корена, Бранимир Милосаљевић, професор на Високој саобраћеној струковној школи у Трстенику, није одолио изазову. Уместо да трошену енергију уложи у градску гужву, одлучио је да своје
Породица Обрадовић: Три деценије посвећене млечном говедарству
У општини Блаце, стотинак мини фарми крава снабдева две велике млекаре које дневно прераде и на тржиште пласирају око 200.000 литара млека. Иако су углавном малих капацитета, до 50 грла, ове фарме опстају деценијама, упркос бројним изазовима. Једна од њих је фарма породице Обрадовић из села