Image Alt

Традиција

Припрема посне трпезе за Никољдан може бити право задовољство, јер постоји мноштво укусних и креативних јела која задовољавају све укусе. Ево приједлога и списка намирница које ће вам помоћи да организујете свечани оброк за овај велики празник. Жито – симбол славља Припрема жита је незаобилазан дио славске трпезе. Традиционално

Пасуљ, једноставно јело са дубоким коренима у нашој традицији, често се назива и „храна сиромашних“, али је у манастирима добио посебно место – постао је симбол духовне скромности и посне трпезе. Бели пасуљ је богат бројним здравим нутријентима, укључујући протеине, влакна, гвожђе, магнезијум, калијум, фолну киселину и

Славлење славе је јединствен религијски обичај којим породица поштује не само свеца и Цркву, него и своје претке. Оно што је заједничко свим Србима који славе славу су жито, славски колач, свећа и вино. Када слава пада у среду или петак, она се слави посно, као

рађани различитих делова Србије, препознатљиви су и по надимцима које су углавном добијали из шале. Тако су због шарене вунене торбе, накривљене преко рамена, мештани Љубовиjе и околине добили надимак Кривоторбићи. Идеја локалног становништва је да шалу претворе у туристички бренд.Шарена мала торба некада је у

Стара планина, са својим суровим климатским условима и пространством пашњака, дом је највећег стада буша на свету. Ова аутохтона раса крава представља један од највреднијих генетичких ресурса у Европи, а њено очување постало је приоритет стручњака и ентузијаста који су свесни значаја овог природног блага. Буша је

По старом народном веровању, требало би свако да сади своје жито. Пшеница се сади на празник Свете Варваре који се слави 17. децембра или Светог Николе, 19. децембра. Како би вам Божићна пшеница била што лепша, богатија и гушћа и тако вам осигурала добру 2025. годину,

Да, постоји разлика између кајмака и скорупа, иако се ови термини често користе као синоними у разговорном језику, посебно у различитим регионима Балкана. Ево основних разлика: Кајмак Прави се тако што се са површине прокуваног и охлађеног млијека скида слој масноће (пјена). Овај слој се затим соли

У намери да се подстакне женско предузетништво и сачува традиција уз помоћ старих заната, у Тршићу је у току Трећа колонија пустовања, на којој учествују жене из Србије и Босне и Херцеговине. Предмети израђени древном техником прераде вуне користиће се у дипломатске и туристичке сврхе.Симболика културног

Свети Козма и Дамјан, познати као лекари и исцелитељи, оставили су за собом трајну веру у чудотворство. Њихове мошти, које почивају у манастиру Зочиште надомак Ораховца, привлаче бројне вернике и сведоче о вековној постојаности вере. Пре неколико дана, митрополит Теодосије је служио литургију у овој обновљеној светињи

Славска свећа треба да нас подсећа како требамо да просветлимо наш ум светлошћу Христове истине, да нашу душу загрејемо љубављу божанском и да наш живот ослободимо од природног и греховног мрака. Обично када се обележава крсна слава, купује се свећа од 50-60цм. Она се стави у свећњак

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish