Image Alt

Раскошне одежде српских владара

Раскошне одежде српских владара

зложба “Чекајући сталну поставку” обогаћена је новим предметима – реконструкцијама одежди деспота Стефана Лазаревића и деспота Ђурђа Бранковића. Реконструкције одежди је у консултацијама са релевантним стручњацима израдила костимографкиња Јелена Стокућа са тимом сарадника.

Одежде су представљене на посебно дизајнираним луткама које је урадио вајар Дарко Кузмановић.Изложба се обогаћује новим предметима
Изложба “Чекајући сталну поставку” у Историјском музеју Србије је након отварања, како је и најављено том приликом, повремено обогаћивана новим предметима.

Изложба ће и у наредном периоду бити обогаћивана новим оригиналним предметима и новим реконструкцијама одежди и круна средњовековних српских владара, као што су круне краља Михаила И Војисављевића и краља Твртка И Котроманића, које су у процесу израде.

Последњи додаци
Реконструкција одежде деспота Стефана Лазаревића је урађена по узору на ктиторску фреску из његове задужбине манастира Манасије.

Илустрација: Одежде су реконструисане на основу фресака 

Делови одежде су декорисани раскошним орнаментима.

Реконструкција одежде деспота Ђурђа Бранковића, владарског наследника деспота Стефана Лазаревића, урађена је по узору на повељу која се чува у светогорском манастиру Есфигмен, а на којој је приказан са породицом.

Изложени највреднији предмети

Историјски музеј Србије је на изложби “Чекајући сталну поставку” пред посетиоце изнео највредније предмете из својих збирки међу којима се издвајају предмети који су део заоставштине две нововековне српске династије – Карађорђевић и Обреновић.

Изложба је конципирана тако да даје увид у поједине целине будуће сталне поставке – у бочним салама презентовани су предмети који су припадали родоначелницима и њиховим наследницима из династија Карађорђевић и Обреновић, а у остатку простора представљени су период преднемањићких и немањићких владара, пад српске средњовековне државе под османску власт, као и период српске Деспотовине.

На изложби су премијерно представљене и идеалне реконструкције круна и одежди српских средњовековних владара и владарки, израђених у циљу освежавања колективног сећања на овај период српске историје. Тако посетиоци имају прилику да виде реконструкције круна цара Душана, царице Јелене, краља Милутина, краљице Симониде, деспота Стефана Лазаревића, деспота Ђурђа Бранковића и краљице Јелене Анђел, као и реконструкције одежди Михаила И Војисављевића, односно Милутина и Драгутина из периода ране младости.

Извор: https://www.blic.rs/kultura/izlozba-cekajuci-stalnu-postavku-obogacena-odezdama-despota-stefana-lazarevica-i/b6mgmfr

ФОТО: Printscreen Facebook/ Историјски музеј Србије

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish