Image Alt

Данас славимо једног од 70 малих апостола, помолите се и пожелите нешто уз молитву овом свецу

Данас славимо једног од 70 малих апостола, помолите се и пожелите нешто уз молитву овом свецу

Српска православна црква и њени верници данас прослављају светог Дионисија Ареопагита, хришћанског светитеља који се убраја у једног од седамдесет мањих апостола.
1

Фото: Youtube Printscreen

Према легенди у коју верују сви хришћани, осим дванаест великих апостола који су познавали Исуса и били његови први ученици, Бог је изабрао још седамдесет других апостола који ће проповедати Јеванђеља и ширити хришћанство.

Један од тих “малих апостола” је био и Свети свештеномученик Дионисије Ареопагит.

Из живота овог светитеља је остало записано да је био брижан отац и поштен грађанин Атине кога су сви волели.

Радио је као судија, а предање каже да је био праведан и да никада није осудио невиног човека.

Након што је чуо проповеди апостола Павла био је толико дирнут њима да је пожелео да се из паганства преобрати у хришћанство.

Тако је постао атински епископ, а путовао је са Светим Павлом довољно дуго и упозна све остале Христове апостоле.

После мученичке смрти Павла, Дионисије је отишао у Галију да међу варварима проповеда хришћанство и сам за себе желећи такву смрт.

Поживео је дуго – легенда каже да му је било 90 година када је ухваћен и мучен зато што није желео да се одрекне Исуса. Након што му је одсечена глава, она је према причи пала пред хришћанку Карулу која ју је сакрила и касније часно сахранила заједно са остатком тела.

Због учености овог светитеља иза њега је остао велики број списа и писама о вери и хришћанском животу, он се данас сматра заштитником образованих и благих људи који у свом срцу имају места за Христа.

Према народном веровању, битно је само у молитви имати једну, недвосмислену, жељу и уколико је богоугодна и искрена, помоћ ће вам доћи.

Молитва Дионисију

Благости се научивши и бивши разуман у свему, благом савјешћу достојно си се обукао.

Напојио си се од сасуда изабраног, тајни неизречених, вјеру сачувавши, добар крај имајући, свештеномучениче Дионисије: Моли Христа Бога, да спасе душе наше.

Извор: https://www.dnevnik.rs/drustvo/danas-slavimo-velikog-sveca-veruje-se-da-ce-vam-se-ispuniti-zela-ako-uradite-ovo-16-10-2023

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish