Image Alt

5 савета за припрему собних биљака за зиму

5 савета за припрему собних биљака за зиму

У ово доба, крајем августа, многе собне биљке се припремају за прелазак у фазу мировања: у јесен и зиму не могу да се режу, расађују и пресађују.

Због тога у августу је веома важно да нађете време да завршите све ствари које сте дуго одлагали.

Шта треба да урадите са собним цвећем у августу, односно на крају лета?

1. Нахраните цветове

Ако су љубичица, геранијум, хемантус, орхидеја, спатифилум или други цветови отворили или „избацили“ пупољке, препоручљиво је да их нахраните ђубривом за собне биљке. Тако ће цветање бити дуже, а сама биљка ће бујати. Боље је да користите куповна ђубрива: њихов састав је избалансиран и сигуран за здравље цвећа. У продаји можете пронаћи како универзалне концентрате или прахове, тако и посебне: за љубичице, орхидеје, пеларгоније. Такође за храњење користите јантарну киселину (сукцинска киселина), пепео, квасац.

2. Пресадите у веће саксије

Проверите да ли је саксија за фикус, хибискус, дифенбахију или коју већ биљку имате у кући, постала премала? Ако сте у недоумици, боље је да је пресадите у већу саксију. Пресађивање мора да се обави пажљиво, водећи рачуна о корењу да се не исече или оштети. Бирајте саксију која је 2-4 цм већа од претходне, а добро припремите и земљу за подлогу. На пример, за фикус морате да измешате тресет, хумус, песак и травнато земљиште у једнаким размерама.

Илустрација: Пресадите или освежите горњи слој земље у саксијама ваших биљака

3. Освежите горњи слој земље

Дешава се да је величина саксије за цвеће још увек одговарајућа, али је земља у њој већ прилично стара. У овом случају, освежавање горњег слоја земље ће бити одлична алтернатива пресађивању, а истовремено ће послужити као прихрана. Уклоните 3-5 цм земље, сипајте свежу смесу, залијте биљку. Нећете морати да ђубрите цвет до пролећа – залиха хранљивих састојака у новој земљи биће довољна за целу зиму.

4. Припремите их за зиму

Док неке биљке преферирају топлу зиму, другима треба да се обезбеди нижа температура током периода мировања. Амарилис, камени цвет и друге луковице преферирају зиму на температури од 10-15°Ц, па их је крајем августа, када опадају листови, препоручљиво пренети у зимску башту, у загрејану башту. балкон или на друго место са одговарајућим условима.

Илустрација: Проверите и уклоните увеле пупољке и пожутеле листове

5. Уклоните увеле пупољке и пожутеле листове

Крај лета је време за ревизију свих саксија, одсецање сувих грана, жутог лишћа, мртвог цвећа. Прво, корисно је за саму биљку: на тај начин може уштедети енергију на исхрани живих листова, грана, корена. Друго, без делова који су се осушили или изгубили свежину, цвет ће изгледати естетски лепше.

Извор: https://www.krstarica.com/zivot/vas-dom/ovih-5-stvari-obavezno-uradite-u-avgustu-sa-sobnim-biljkama-bujace-i-tokom-jeseni-i-zime/

ФОТО: Pixabay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish