Image Alt

10 врста најлепшег балконског цвећа за лето

10 врста најлепшег балконског цвећа за лето

Нашли смо чак 10 врста цвећа које успешно може цветати на тераси током читавог лета. Од јуна до октобра ове врсте биљака ће красити ваш поглед кроз прозор:

1.Петунија

Петуније цветају од јуна, а одлично подносе топлоту. Водите рачуна да их држите на местима где су заштићене од промаје. Потребно их је редовно заливати, али и уклањати осушене латице.

2. Мушкатле

Постоје две врсте мушкатли које вам могу улепшати терасу – усправне и висеће. Обе врсте захтевају сунчана места (најбоље са јужне стране) и земљу која добра дренира, јер због превелике влаге у корену може угинути. Она ће трајати цело лето и красиће вашу жардињеру својим прелепим бојама – белој, розе, љубичастој, наранџастој, жутој и црвеној.

Илустрација: Дан и ноћ се лако одржава воли сунце али јој не смета ни хлад

 

3. Дан и ноћ

Ова биљка је омиљена због својих специфичних шара. Припада породици љубичица, а врло се лако одржава. Дан и ноћ је отпорна биљка, па јој неће сметати промене температуре, као ни боравак на јаком сунцу, али ни у хладу.Ово цвеће има танко разгранато стабло,меснате листове и цветове који расту појединачно на дугим дршкама.

4. Пустињска ружа

Има дебелу стабљику, изданке и меснате листове па је стога и добила име Obesum што у преводу значи дебели – огроман. Цвета у препознатљивој жарко ружичастој боји која је у средини цвета светлија. Биљку није потребно ђубрити нити јој давати прихрану. За цветање захтева велику количину природне светлости, али током летњих месеци младе биљке (старости до једне године) потребно је склонити с директног сунчевог светла како не би дошло до оштећења биљке. Као сукулентна биљна врста, не захтева пуно воде. Залива се само када је земља потпуно сува и потребно га је прилагодити годишњем добу.

5. Плумбаго

Плумбаго је жбунаста биљка, пореклом из Јужне Африке. У зависности од тога како је обликујемо, може бити пузавица или у облику жбуна. Има прелепе светлоплаве до плаве цветове, на које нико не остаје равнодушан. Ово цвеће врло брзо расте и цвета током читавог лета. Одговара му пуна сунчева светлост, али и влага, па се мора редовно заливати.

Илустрација: Бегонија је осетљива на хладну воду

6. Бегоније

У нашим баштама и на терасама једна од честих биљака је бегонија (Begonia semperflorens) коју баштовани зову и бомбоница или девојачко срце. Врло је захвална за гајење, не захтева претерано наводњавање, али осетљива је на хладну воду.Има меснате листове, одлично подноси летњу жегу и сунце, нарочито црвенолисна бегонија. Ако се користи прехрана, цветови ће целог лета бити интензивних боја. Боје варирају од беле, преко црвене, до ружичасте. Ове биљке цветају до првих мразева. Иначе, бегонија симболише дуг живот и здравље.

7. Кадифице

Кадифица (Tagetes erecta) је раширена по целом свету, а потиче из топлијих крајева Америке. Приписују јој се лековита својства, па се наводи како сок од ње лечи убоде пчела и оса, а уље опекотине и ране. Идеална је за леје, а на тераси се комбинује са зеленим растињем. Ипак, ово цвеће погодније је за бордуре или прављење слика у цветњацима.

Расте до 20 центиметара у висину. Воли сунце и редовно заливање, а треба је повремено прехранити због боје цветова. Део где је засађена у групи, због углавном наранџастих цветова, може деловати пламено, мада има и кадифица са жутим и белим цветовима. Цвета до раних мразева.

Илустрација: Пркос има плитак корен па тражи да земљиште увек буде влажно

8. Пркос

Пркос (Portulaca grandiflora) потиче из Аргентине, Бразила и Уругваја. Веома је отпорна и раскошна биљка. Добро подноси сунце, толерише сушу, али када је веома топло, земљиште би ипак требало да буде влажно, јер има плитак корен.

Пошто ова биљка производи много семена и одлично се размножава, треба припазити да не постане инвазивна. Листићи ове зељасте биљке одлично задржавају влагу, а цветови су живих боја – розе, циклама, црвени, жути, бели, па и наранџасти.

9. Тамјаника

Тамјаника (Plectranthus sp), која се још назива света петка или ерика, има избојке који могу да порасту до два метра, падају и изгледају фантастично. Она се дивно комбинује са неком цветницом. Листови су јој јајасти и декоративни, зелено-бели. С обзиром на то да има јак коренов систем, битно је приликом сађења направити растојање између биљака.

Има мирис који подсећа на тамјан, а потиче од ароматичних уља, па инсекти беже од ње, нарочито мољци. За ово цвеће битно је да земља буде увек влажна, а иначе добро подноси сунце и сенку.

Илустрација: Лаванда има божанствен мирис а добија комарце

10. Лаванда

Медитеранска лековита биљка која привлачи пчеле, одбија комарце и краси терасу. У касну јесен када оберете цветове, можете од њих да направите мирисне јастучиће који ће одбијати мољце и друге штеточине из ормара.

Извор:https://stil.kurir.rs/lifestyle/basta/201379/10-vrsta-najlepseg-cveca-za-terasu

ФОТО: Pixabay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish