Љиљанин ајвар се разграби очас посла, а ово му је цена
Многе врсне домаћице које су некад биле запослене а данас су у пензији као и оне које су свој читав радни век провеле у властитој кући одгајајући децу, кувајући и чистећи, последњих година и те како су постале свесне чињенице да је коначно дошло време у којем се њихове вештине цене а не подразумевају, како је то било протеклих година у свакој просечној кући у Србији.
Младе домаћице или не знају, неће или немају времена па радије купе а то је управо шанса за многе жене у Србији да коначно самостално зараде свој динар.
За Љиљу са обреновачке пијаце сви одавно знају. Ту продаје своју надалеко чувену зимницу, током лета само викендом, а од јесени и радним данима. На њеној тезги, осим ајвара може се пронаћи и паприка, туршија, слатко, домаћи воћни сокови… Теглу ајвара, ове сезоне продаје по цени од 1.000 динара,забележио је обреновачки РТВ Маг на тамошњој пијаци.
Илустрација: Ајвар прави по традиционалном рецепту и укус је непревазиђен
Љиља је ове године спремила укупно 2.000 тегли зимнице а што се тиче домаћег ајвара, по ком је позната, ствари стоје овако.
– Прошле године спремила сам 850 тегли ајвара, имала сам поруџбине, на крају остало мало и то сам продала до Нове године… Ове године, каже, спремила је мало мање – 600 тегли и од тих 600 скоро све је отишло јер је било унапред поручено.
Само 100 је оставила за тезгу на пијаци остало све отишло! У понуди има љути и благи.
– За 10 тегли ајвара треба 32-33 кг паприке. Једног дана испечем 60-70 кила паприке и очистим, то се цеди преко ноћи а сутрадан се пржи и од тога испадне око 25 тегли ајвара, каже Љиља.
Ове године тегла домаћег ајвара изашла је на 1.000 динара. У маркетима има и јефитније али је квалитет неупоредив.
– Има боју и густину али нема укус паприке, ово је 100 посто чиста парика, не додајем ништа – каже Љиља која међу теглама ајвара има и осталу зимницу, разне врсте слатког а купину је већ комплет распродала. Сад је и сезона дуња па има и слатко од рендане и оно на коцкице, али и разне домаће сокове.
Кад је реч о ценама, ајвар је далеко најскупљи, мале тегле црвене паприке су по 400, а слатко по 800 динара.
Извор: https://biznis.kurir.rs/moj-biznis/9484698/tegla-ljiljinog-ajvara-1-000-dinara