Image Alt

Јефтини трикови за опоравак цвећа

Јефтини трикови за опоравак цвећа

Велики, богати цветови и бујни тамнозелени листови биљака које красе наша дворишта и терасе од пролећа до јесени захтевају посебну пажњу и негу.

Поред редовног заливања и уклањања прецветалих латица, биљкама је неопходна и прихрана, као и употреба препарата који ће да их штите од штеточина, а то тражи не само време, већ и додатни новац.

Како бисте уштедели, биљке можете да негујете и на природне начине и тако им обезбедите додатне минерале који ће убрзати њихов раст и бујност.

Стога, ми вам доносимо сјајне трикове уз помоћ којих ће ваше цвеће моментално живнути.

Трикови за бржи раст биљака

Кора банане, садржај кесице чаја или љуске од лука које ћете компостирати могу да поправе квалитет земљишта, али најбоље резултате даје пиво разблажено водом.

Љуска од јајета

Обично бацамо љуске од јаја, али их заправо можемо користити као природно ђубриво за кућне биљке.

Љуске садрже много калцијума и спречавају труљење корена. Пре него што их додате у цвеће, држите љуске у води пет до шест дана, а затим их додајте у земљу.

Осим тога, воду у којој сте држали шкољку можете користити и за цвеће. Текућу воду помешајте са водом у којој сте држали љуску јајета у односу 5:1 и њоме залијте биљке.

Илустрација: Раствор пива је одличан за цвеће

Раствор од пива
Остатке пива из флаше или лименке сипајте у балон или флашу, прелијте водом и добро промућкајте, па тим раствором залијте баштенске и балконске биљке једном недељно. На 10 милилитара пива оптимално ”иде” литар обичне воде.

Пиво не мора да буде свеже – и оно које је одстојало неколико дана биће и те како корисно за цвеће, захваљујући комплексу витамина Б и ферментисаним материјама које садржи.

Овај раствор посебно је користан за мушкатле, калиопе и висеће петуније које ће, ако им редовно обезбеђујете ову врсту прихране, бити још раскошније.

Пиво је одавно познато као средство за јачање листова собних биљака. Истовремено, даје им сјај и може да утиче на интензивирање зелене боје. Довољно је да једном у десетак дана памучну крпицу натопите пивом и њоме пребришете листове.

Илустрација: Покушајте и са аспирином даје добре резултате

Аспирин
За бржи раст цвећа одличан је и аспирин.

Аспирин, осим што се користи у медицинске сврхе, може да опорави биљке и да побољша њихов раст. То је због салицилне киселине која помаже да биљке брже расту.

Све што вам је потребно јесте таблета аспирина коју ћете, пре свега, измрвити, па онда помешати са децилитром дестиловане воде.

Водену смесу користите за поливање биљака.

Аспирин је користан за све врсте биљака, било да их узгајате у дворишту или у теглицама на балкону. Он позитивно делује на развој корена, омогућава цвећу да буде раскошније и бујније, спречава појаву гљивица.

Извор: https://zena.blic.rs/basta/trikovi-za-brzi-rast-biljaka/450l5k9

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish