Image Alt

Јагоде у фебруару – један грам, један динар!

Јагоде у фебруару – један грам, један динар!

Вест да килограм јагода на пијацама кошта невероватних 3.000 динара дигла је прашину. Да ли је то заиста истина или само још једна сензационалистичка обмана? Да бисмо дошли до одговора, обишли смо пијаце и разговарали са продавцима и купцима.

Јагоде јесу скупе, али не толико!

На пијаци смо пронашли грчке јагоде по цени од 600 динара за 600 грама – што значи да је један грам један динар. Миришу као да је мај, изгледају свеже, али и даље нису доступне свима.

– Видео сам ту информацију на интернету, али то је нереално! Ако овде килограм није 3.000 динара, нема шансе да је толико било где – каже Рада, дугогодишња продавчица воћа.

Ко купује ван сезоне?

Иако није њихово време, јагоде ипак имају купце.

Руси купују највише, а узимају их и домаћи купци, углавном за посластице. Нису јефтине, али људи који их желе – нађу начин – додаје Рада.

Домаће јагоде стижу у априлу

Први домаћи плодови очекују се у априлу, али цена им неће бити нижа од увозних.

– Кад прве стигну, увек су скупље, али како буде расла количина, тако ће и цена падати – објашњава наша саговорница.

Шта се сада најбоље продаје?

Цитруси и даље доминирају пијацама, али сезона је мирна.

– Јануар и фебруар су увек слаби месеци. После празника људи мање троше, али чим стигну млади лук и ротквице, кренуће гужва – каже један од продаваца.

Иако су ван сезоне, јагоде нису 3.000 динара по килограму, али ни јефтине. Чак и кад није мај, ко жели јагоде – мора бити спреман да их плати.

Значај јагоде у исхрани

Јагода није само укусна, већ је и права ризница витамина и антиоксиданаса. Сматра се једним од најздравијих воћака, а ево и зашто:

Богата витамином Ц – Једна порција јагода (око 150 г) задовољава дневне потребе организма за витамином Ц, који јача имунитет и штити од инфекција.

Снажан антиоксиданс – Садржи флавоноиде, попут кверцетина и антоцијана, који штите ћелије од оксидације и успоравају старење.

Добра за срце – Смањује ниво лошег холестерола, побољшава циркулацију и смањује ризик од срчаних обољења.

Мало калорија, много влакана – Одличан избор за оне који воде рачуна о линији, јер даје ситост, а не оптерећује организам вишком шећера и масти.

Побољшава варење – Природни ензими и влакна из јагоде помажу здрављу дигестивног система.

Добра за кожу – Висок садржај витамина Ц и антиоксиданаса доприноси здравом и свежем изгледу коже.

Без обзира на сезону, јагода је воће које се вреди наћи на трпези – било свежа, у смутијима или као додатак здравим посластицама.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish