Image Alt

Шљива се враћа у српске воћњаке

Шљива се враћа у српске воћњаке

Са првим сунчаним данима завршава се и пауза код вредних пољопривредника, а припремни радови у воћњацима и на њивама већ су почели. Велика потражња је и за садним материјалом, тако да је у чачанском институту за воћарство скоро све распродато.

– Највећа потражња је за садницама шљиве. Остао је још неки комад чачанске лепотице и сорте Нада , док су распродате чачанска родна и стенлеј. Што се тиче других воћних врста у Институту се још увек могу купити саднице кајсије , крушке , малине купине, лешника , док су остале воћне врсте готово све распродате, кажу за РИНУ у Институту за воћарство у Чачку.

Они додају да су за ову 2024. годину због велике потражње припремили знатно већу количину садног материјала, а процес производње садница траје две године.

– Пре него што се воће посади потребно је добро припремити земљиште. Не би требало журити са садњом иако је лепо време. Неопходно је извршити заливање садница. Када се сади у марту биљкама треба више влаге, како би се саднице лепо примиле и да би лепо напредовале, кажу у Институту.

Истичу да би идеални услови за воће били да до краја фебруара и у марту температуре буду нешто ниже, не испод нуле већ око 10 степени. То би омогућило воћкама да буду у стању мировања и припреме се за вегетацију. Оно што је у сваком случају непожељно јесу пролећни мразеви.

Извор: https://www.blic.rs/biznis/privreda/velika-potraznja-za-sadnicama-sljive-u-cacanskom-institutu-za-vocarstvo/f5hfbnz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish