Цена купуса по килограму као награда за труд повртара
Село Мршинци у Поморављу ових дана одише задовољством локалних повртара, јер је купус достигао цену од 50 динара по килограму. Иако је цена била неочекивана, овај износ представља олакшање за пољопривреднике који су годинама трпели губитке.
Добрица Страњанац, млади повртар из Мршинаца, описује ову сезону као изазовну због високих температура и суше. “Тешко је било одржати квалитет купуса ове године, али захваљујући агротехничким мерама и константном раду, успели смо да добијемо здрав и квалитетан купус,” истиче он, поносно показујући род на својој парцели.
Сигурна продаја на домаћем тржишту
Повртарима из овог краја велика је олакшица што се сав род пласира на домаћем тржишту, углавном у супермаркете. Потражња је, према речима Страњанца, стабилна, чак и при већој цени. “Купус се добро продаје, што је реткост у нашим крајевима. Људи су напокон дочекали прилику да свој труд и рад наплате,” додаје он.
Осим комерцијалне вредности, купус је и нутритивно вредан, са високим садржајем витамина Ц. Многи тврде да је килограм киселог купуса двоструко здравији од исте количине лимуна. „Добар је за имунитет, а и није захтеван за чување у зимским месецима,“ додаје на крају наша саговорница из репортаже.
Привлачно време и завршетак бербе
Са повољним временским условима, завршетак бербе очекује се ускоро. “Време нас је сада послужило, тако да ћемо парцелу завршити ових дана,” објашњава Страњанац. За многе повртаре, ово је година када могу да се ослоне на стабилну зараду од свог рада, што је након дугог периода велики корак напред за локалну пољопривреду у западној Србији.
Извор: ТВ ПРВА