Image Alt

Цвета током ноћи, опија мирисом

Цвета током ноћи, опија мирисом

Лето је сваким даном све ближе, па је уређење башта и тераса у пуном јеку како бисмо се припремили за уживање током топлих летњих дана и вечери. То што вам је тераса окренута ка северној страни или је у сенци не значи да не можете узгајати цвеће којима оваква клима највише одговара. Сенка је одлично место за ноћну фрајлу.
У питању је прелеп цвет који своје латице отвара само ноћу и има изузетно интензиван и пријатан мирис. Некада је био обавезан у баштама наших бака, не само због свог опојног мириса већ и због лековитих својстава.

ЦВЕТ ОПОЈНОГ МИРИСА
Ноћна фрајла ( лат. Xesperis matronalis) је по много чему другачији и чудан цвет. Потиче са простора Медитерана и због особине да латице отвара само ноћу позната је и под именом ноћурак. Припада истој породици биљака као жути, перуански ноћурак који су гајили Астеци због бројних лековитих својстава, а који је у Европу донет почетком 16. века. У нашем народу овај цвет познат је и под именом ноћна љубичица, јер по изгледу и мирису подсећа на љубичицу.
У питању је зељаста биљка која има нежно али разгранато, жбунасто стабло које најчешће расте до 40 цм, мада може да се пружи и до једног метра. Не воли директно сунце па ноћна фрајла идеална за сеновите делове врта или засенчене терасе.
Иако изгледа нежно и крхко у питању је прилично издржљива биљка која ће се лако прилагодити условима и земљишту. Погодна је и за гајење у већим саксијама или жардињерама, али је тада потребно с времена на време је орезивати током вегетативног периода како би задржала облик и подмладила се.
Ноћна фрајла се гаји из семена које има одличну клијавост. Приликом сетве треба водити рачуна да се остави довољан размак, најмање 30 цм, како би биљка имала простора да се шири. За узгој у саксијама довољна су само три семена за богат цветни украс на балкону.
Ова биљка воли растресито земљиште обогаћено хумусом које је добро дренирано, па уколико је сејете у саксије додајте мало песка или шљунка на дно како би дренажа била добра. До ницања првих изданака редовно заливајте, а потом чак и у врелим летњим данима довољно је заливање два до три пута недељно. Водите рачуна да буде подаље од директне сунчеве светлости која јој никако не прија. Размножава се и сопственим семеном и не воли пресађивање.
Ноћна фрајла има издужене сиво – зелене листове и љупке цветиће од четири латице који могу бити беле, ружичасте, љубичасте или жуте боје. Цветови се појављују већ у првим данима лета и потрајаће до почетка јесени. Преко дана ситни цветови су затворени, често и смежурани. Али, не брините. Већ у сутон се отварају ширећи опојан, слаткаст мирис и расцветани остају целе ноћи.
Приликом садње, како саветују искусни баштовани, ноћна фрајла се може комбиновати са другим цвеће или је посејте уз ивицу стазе и добићете најлепши украс у башти.

 

Илустрација: Ноћна фрајла се може комбиновати са другим цвеће или уз ивицу стазе и добићете најлепши украс у башти

БОЛЕСТИ И ЗАШТИТА
Ноћна фрајла је у принципу врло отпорна биљка која не тражи посебну негу и заштиту, а задовољна је једномесечном прихраном у вегетативном периоду. Као и већина другог цвећа може да оболи од сиве плесни или пегавости листа која најчешће настаје уколико се биљка обилније залива. С обзиром на то да је махом у сенци заштићена од директне сунчеве светлости не треба претеривати са заливањем које може да доведе и до труљења корена.
У случају болести уклонити оболеле делове биљке и она ће се врло брзо опоравити.
Због свог опојног мириса привлачи и бројне штеточине најчешће биљне паукове и ваши који сисају биљне сокове и на тај начин се хране. Уколико приметите ситне, мале рупице по листовима испрскајте цвеће неким инсекцитидом или направите природан раствор од коприве који ће отерати ове досадне штеточине.
Због заносног мириса ноћна фрајла има велику примену у козметичкој и индустрији парфема, док се у лековите сврхе највише користи жути ноћурак. Бројна истраживања су показала да уље од жутог ноћурка помаже код тегоба у менопаузи, атопијског дерматитиса и других кожних оболења, псоријазе, повишеног холестерола, реуматоидног артритиса… Ноћурак има и антидепресивно деловање па се показао као врло ефикасно средство у ублажавању тегоба приликом одвикавања од алкохола.
Међутим, са уљем ноћурка треба бити опрезан јер може изазвати нуспојаве укључујући главобољу и благе проблеме са варењем, надутост и дијареју. Не препоручује се дојиљама и трудницама, као и особама које пате од епилепсије. У сваком случају пре употребе овог уља најбоље би било консултовати се са лекаром.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish