Image Alt

Хортензија лепотица која мења боју цвета

Хортензија лепотица која мења боју цвета

Хортензија је једно од најомиљенијег баштенског цвећа у нашим вртовима. Због своје раскошне лепоте али и цене некада је важила за аристократско цвеће којим су се дичили искључиво племићи. Научно име за хортензију потиче од грчке речи хyдра, што у преводу значи вода. Природно станиште овог цвета су Хималаји, влажна и шумовита подручја Северне и Јужне Америке, као и Источне Азије. У Европу је донета 1790. из Јапана где је и данас врло поштована јер се верује да смирује ум.

Илустрација: Верује се да хортензија смирује ум

 

Чипкаста хортензија цењена у Енглеској
Хортензије (лат. Хyдрангеа) је жбунаста биљка која може да нарасте до метар и по у висину. Постоје и сорте пењачица, а данас је познато око 75 врста овог цвећа. Најпопуларније су две – са округлим латицама цвета које су омиљене у Француској и оне које по рубовима изгледају као чипка а врло су цењене у Енглеској. Хортензија се сади у неутрално до слабо кисело и равномерно влажно земљиште, а не воли кречњачко тло. Сади се између новембра и марта. Рупа у коју је засађена хортензија мора бити најмање двоструко већа од коренове бале, а покрива се добро уситњеном земљом помешаном са хумосом. Воли сунце, али не јако, зато је најбоље посадити на место где сунце допире рано ујутру или касно увече. Добро подноси зиму, али искусни баштовани саветују да се посади на месту где ће биљка имати заштиту од касних пролећних мразева.
Хортензија обожава воду и тражи редовно заливање посебно у првој години док се не укорени. Прихрана и орезивање су још две врло важне ствари за ову биљку, а препорука је да се у пролеће користити ђубриво које ће подстаћи раст биљке. Хортензија цвета од раног пролећа до касне јесени, боја зависи од сорте, али и киселости земљишта. Цветови си изворно ружичасти, али уколико је заливате водом која богата алуминијум сулфатом, попримиће плаве тонове. Када престане да је заливате са оваквом водом цветови поново добијају ружичасту боју. Плави цветови воле што киселије земљиште, а тајна је у честицама алуминијума од којих зависи промена цветног пигмента. Црвена хортензија захтева што неутралније тло, док бела остаје бела без обзира на састав земљишта и чиме је заливате.

Илустрација: Уколико је заливате водом која богата алуминијум сулфатом, попримиће плаву боју

Обавезно орезивање
Након сезоне цветања у септембру треба одстранити прецветале цветове како би се биљка припремила за време мировања. Септембар је и добро време за размножавање овог цвећа. Чистим и оштрим маказама одрежите врх хортензије по жељи, али треба пазити да рез буде преко пупољака. Што је рез равнији и без оштећења тиме ће резница бити квалитетнија. Дужина резнице је око 15 цм док се врх листа скраћује на пола, а уклањају остали листићи. Резницу засадити у супстрат од песка и баштенске земље на дубини од 2 до 3 цм. Резнице се затим прскају водом и посуда се прекрије кесом да би се створила погодна микроклима за укорењивање и очувала оптимална влажност. Оваква обрада резница укључује редовно контролисање влажности супстрата, али не сме се претеривати влажењем да не би дошло до труљења. Корен се формира у року од месец дана када се пресађује у саксије.
Да би биљка боље расла и цветала обавезно је орезивање у марту. Тада се старије гране одрежу 50 цм од земље. Не дирати снажне гране у основи јер су се у њима већ формирали цветови. Ово ће подстаћи биљку да се шири и развија нове младице. Орезивање је обавезно сваког пролећа, као и одстрањивање сувих и недовољно развијених гранчица како не би одузимале хранљиве састојке биљци.
Хортензија је прилично отпорна на болести и штеточине. Напада је пепелница и трулеж корена која се манифестује малим белим или љубичастим флекама на лишћу. Заражени део биљке одмах уклонити, а остало лечити неким од препарата против пепелнице. Иако нема мирис овај цвет нападају и разне штеточине као што је црвени паук и пужеви, па биљку треба заштити од њих.
Хортензије се користе као резано цвеће, самостално или у комбинацији са другим цвећем за прелепе букете. Верује се да су симбол помирења и да доносе мир и хармонију у кућу. Слично као и руже боје хортензије има одређену симболику. Плаве симболизују извињење, ружичасте искрену емоцију, љубичаста жељу да вас разуме особа коју дубоко обожавате, док се беле најчешће користе за свадбене букете. Међутим, мало је познато да је већина сорти хортензија отровна због количине цијанида коју садрже, па треба бити опрезан и обавезно користити рукавице посебно приликом орезивања. Симптоми тровања хортензијом су свраб и осип на кожи, као и појачано знојење и мучнина.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish