Image Alt

Тито и овај град имају ружу са својим именом

Тито и овај град имају ружу са својим именом

Привилегију да се баш по њима назове једна од укупно 25.000 врста ружа на свету, на простору бивше Југославије имали су само Тито и град Вршац. На тај начин овај јужнобанастки град сврстан је међу малобројне у свету који имају своју ружу имењакињу.

Јединствена ружа крупних белих латица преливена најсветлијим розим тоновима – то је ружа Вршац. Произвео ју је Немац Јозеф Зибер један од најпризнатијих познавалаца ружа на свету, рођен у Вршцу 1920.године.

„Иначе порастао је и родио се у градском парку. И дан данас у градском имамо објекте где су људи који су одржавали градски парк ту и живели, тако да је он ту живео са својом породицом и каже да је прве кораке у неговању ружа у ствари направио овде”, каже Илдико Немет, инжењер хортикултуре у пензији.

Иако је нашу земљу са породицом напустио после Другог светског рата, није заборавио град у ком је толико заволео руже да је на њима и докторирао.

Пред крај живота, као угледни универзитетски професор први пут је посетио родни град. Тада је одлучио да му поклони једну од укупно 1.000 врста ружа које је калемљењем створио

„Ја сам га упознала, видели смо се три пута, он је био веома срећан што је дошао у Вршац и што је то могао да поклони Вршцу, причали смо, имао је две руже тада на располагању имао је једну црвену и ову бело-ружичасту … И онда смо се договорили да то буде бела као знак помирења на све оно што нам се догађало на овим просторима”, каже Илдико Немет.

Свечани чин крштења руже Вршац обављен је 2006. године у градској кући. Од три добијене саднице, расадник у Липолисту произвео је 50-ак нових садница.

Посађене су у градском парку, неколико садница дато је српској православној цркви, али су и данас у најбољој кондицији оне посађене у дворишту католичке цркве, о којима са љубављу свих ових година брине Илдико Немет.

Извор: https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5474461/vrsac-ruza-gradski-park-imenjakinja.html

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish