Image Alt

Српско село које се прославило у свету по паприци

Српско село које се прославило у свету по паприци

Много пута смо писали о туристичким понудама наше земље, од невероватних планинских предела, преко простране равнице, до изузетно занимљивог сеоског туризма, које нуди велико културно-историјско наслеђе вредно сваког помена.Једно од многих српских села вредних пажње је и Доња Локошница или, како је мештани зову, ЛаКОшница, на 14 км од Лесковца, једино место у Србији где успева специјална зачинска паприка – низача.

Ово село постаје дословно црвено у јесен јер се та паприка иглом и концем слаже у низ и суши од 20 до 30 дана на зидовима кућа, ограда… Ово наизглед обично јужњачко село оживи и добије потпуно нови обрис сваког септембра, и то захваљујући паприци, која се овде гаји још од доба Османлијског царства.

Мештани овог јужњачког, наизглед обичног села кажу да је њихова паприка јединствена, да нигде не успева тако као на њиховом тлу, а неке породице се поносе чињеницом да више од 400 година саде исто семе.

Илустрација: Око 300 домаћинстава Доње Локошнице бави се производњом паприке

Легенде о узгоју паприке низаче

Нико прецизно не располаже податком када и како је у селу доспело семе ове врсте паприке. Најстарији мештани тврде да је семе из Турске стигло пре два-три века, а једна од легенди каже да је стигло чак из Америке, и то само 50 година након што је Коломбо открио континент.
Низача успева само у Доњој Локошници, чак ни у суседним селима која су само неколико километара удаљена не може да се заметне ни корен ове врсте паприке.

Око 300 домаћинстава Доње Локошнице већи део свог живота посвети производњи паприке. Према подацима Пољопривредне стручне службе, у Јабланичком округу се произведе више од 60.000 тона парике, а око 70% произведених паприка управо из лесковачког краја.

Најсрећнији су, како кажу, када дође време за бербу и низање венаца, и поносни што је за њих чуо читав свет захваљујући панорамском снимку села приказаном у емисији „Европа одозго“на „Националној географији“ и њиховој тврдњи да је Доња Локошница светска престоница паприке.

 

Најбоља куварица лесковачког краја

Будући да је овај крај изузетно плодан и посебно познат по разним врстама паприка, уопште нас не чуди и то што има врсне домаћице које спремају најлепше, традиционалне специјалитете. А једна од њих је Иванка Јовановић, која је и званично најбоља куварица старих јела у лесковачком крају и нај жена магазина „Блиц жена“ за 2012. годину.

– Питате ме какав ми је живот? Играм како паприка свира. Ето, такав – рекла нам је Иванка када смо је први пут срели.

У њеном селу паприка је светиња јер од ње живи скоро свако домаћинство. А она је једна од најпознатијих произвођача чувених локошничких паприка. Само у току једне године прода тону ајвара! Удала се у 17. години. Из родног Врћевца отишла је у суседно село. Врло брзо је девојчурак постао фантастична куварица и поносна мајка троје деце, Тодора, Милене и Јоване.

А да би све стигла, брзина је њена врлина. За мање од четири сата, како нам је испричала, уме и може да испече око 200 кг шиља. Затим прелази на љуштење, а ноћу мирује, јер је за добар ајвар важно да се паприке људски оцеде. Сваког јутра буди се у пет. Навлачи тренерку и одлази на њиву. После два и по сата враћа се кући. Кад се по подне врати с њиве, прво је дочека опран веш у машини. Простире га, па протрчи кроз кућу да распреми све што треба, улеће у кухињу и спрема вечеру. А онда, назад у њиву…

Извор: https://www.blic.rs/biznis/selo-donja-lokosnica-svetska-prestonica-paprike/cgfxcw7

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish