Image Alt

Сок од цвекле чаша пуна здравља

Сок од цвекле чаша пуна здравља

Цвекла (лат. Beta vulgaris) је поврће пореклом са обала Средоземља, а најчешће се једе корен који је карактеристичне црвене боје, округлог или цилиндричног облика. Још су стари Грци и Римљани знали за лековита својства цвекле. Грци су је користили за снижавање телесне температуре, а постојало је и веровање да ако мушкарац и жена поделе цвеклу, она ће их везати да се међусобно заљубе.

Лек против малокрвности
Ова тврдња никада није потврђена, али је неспорно да конзумирање цвекле утиче на јачање имунитета и здравља. Скоро да не постоји минерал који цвекла не садржи. У свежој цвекли концентрација минералних материја је 627,3 мг/100г, а богата је гвожђем, калијумом, калцијумом, натријумом, фосфором, магнезијумом…Цвекла има и обиље витамина Ц, Б1 и Б2, као и витамин Б 12 који се врло ретко може наћи у биљним намирницама.
Црвену боју корен цвекле дугује високом садржају антоцијанина који штити еритроците и чини да крвни судови буду еластичнији, па самим тим утиче да срце боље пумпа крв. Цвекла има и аденин, који одржава високу концентрацију леукоцита, зато је и позната као лек против малокрвности. Мало је познато да и лист цвекле садржи хранљиве елементе и најчешће се користи у салатама или као вариво.

Илустрација: Сок од цвекле у комбинацији са медом изузетно је лековит

 

Због својих нутритивних вредности и благодети по људско здравље цвекла фасцинира научнике, па се раде бројна истраживања која су показала да има позитиван утицај на лечењу маларије, акутних плућних болести и грипа. Повољно утиче на нерве и рад мозга, поспешује рад желуца, црева и жучи, прочишћава јетру, лечи анемију, побољшава отпорност организма и јача либидо. Цвекла је добра за превенцију мишићне дегенерације, побољшава циркулацију, ојачава колаген коже, побољшава имунитет… Стручњаци кажу да цвекла може да се узима у неограниченим количинама без икаквих штетних последица.
Корен цвекле се вади у јесен, а чува се у умерено топлим просторијама и може да остане свежа и по неколико месеци. Сок од цвекле у комбинацији са медом изузетно је лековит, а од килограма овог поврћа добија се чак 750 грама сока. Кувањем цвекла губи своју лековитост па стручњаци препоручују да је најбоље јести је пресну.

Поклањамо вам рецепт за сок од цвекле који лечи анемију и јача имунитет.

Састојци:

  • 1 кг цвекле
  • пола килограма кг шаргарепе
  • 4 лимуна
  • 3 јабуке
  • 1 кг меда

Припрема:

Цвеклу очистите као и шаргарепу, јабуке и лимун, исеците на мање комаде и убаците у блендер. Сипајте мед и све добро изблендирајте. Добићете сок јарко црвене боје који можете сипати у стаклене флаше или тегле и чувати у фрижидеру. Сок даје најбоље резултате ако се пије ујутру на празан стомак, а довољно је пола чаше. Већ после десет дана свакодневне употребе приметићете да се боље осећате, имате више енергије али и расположења.

Извор: Етно Србија

ФОТО: Pixabay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish