Image Alt

Немају пут ни канализацију али су се досетили како да задрже младе

Немају пут ни канализацију али су се досетили како да задрже младе

СЕЛО Лопардинце код Бујановца броји 707 становника, од тога 560 пунолетних. У селу живе искључиво Срби, а међу њима много младих који желе да остану и стварају породице баш ту у месту где су и они одрастали. У свакој другој кући је и бар по једна факултетска диплома, али свадба дуго није уприличена. Кажу да немају канализацију, пут ће добити, надају се – пре снега, али су одлучили да се организују и раде нешто сами за себе. Низом акција чланови месне заједнице успели су да “покрену село”, а догађај деценије је свакако свадба када су, 8. октобра, Милан Накић (29) и његова изабраница Миљана рођена Јовановић, поштујући све обичаје окупили цело село на весељу које чини се још траје. И Месна заједница је испунила обећање да ће првим младенцима у селу поклонити 100.000 динара.
– Планирали смо свадбу, а ето десило се да ми будемо први који ће се венчати иако је мој друг и “младожењски” на свадби, пре нас заказао венчање за 21. октобар. Наше је сплетом околности заказано касније, али за 8. октобар – прича уз осмех Милан, иначе млади музичар.

У овом селу свадбу прати много обичаја, што оних током њене припреме, што на самој свадби, па до тога да гости и данима после свадбе свраћају у дом младенаца да поделе утиске са весеља.
– То су људи који су помагали у припреми свадбе, родитељи моје супруге, комшије, пријатељи … Код нас је обичај да сто буде постављен данима после весеља и нама је драго што сви носе лепе утиске – наставља Милан.

У ресторану је било 300 званица, млада је из суседног села Вртогош, а она и Милан су већ пар година били у вези. Завршила је стоматолошки факултет, ради у Бујановцу.
– Волела бих да останемо да живимо у Лопардинцу. Одрасла сам на селу, није ми то ни у чему сметало. Одгајање деце на селу је лепше. Не знамо где ће нас живот одвести, али Милан и ја бисмо волели да живимо овде – каже Миљана.

Младенци радосно деле са нама вест да ће у фебруару постати родитељи, па су желели да новац који су добили од месне заједнице утроше на куповину кревеца за бебу или нечега што ће бити успомена. Кажу да се радују што су се венчали први у селу после много времена и што се десило да овог октобра у селу имају чак три весеља.

– Удала се девојка из нашег села, сада је Милан довео младу, а на реду су “младожењски” Милан Ристић и његова изабраница. У дворишту његове куће увелико трају припреме, сви помажемо и једва чекамо свадбу – причају мештани, док тазе ожењени Милан добацује пријатељу да још може да се предомисли.

Горан Костић, председник Месне заједнице (МЗ) у селу Лопардинце, смешка се поносно док сви хвале његову идеју која је, ако не натерала, онда “убрзала” склапање бракова. Наиме, ова месна заједница за сваки склопљени брак у селу даје 100.000 динара, ако млада из овог села доведе младожењу у свој крај они добијају 200.000. У браку, свака прворођена беба добија 50.000, другорођена 100.000, а трећа и свака следећа по 150.000 динара.

– Када смо у јуну упоређивали податке од пре деценију схватили смо да се број мештана преполовио, да млади одлазе и да морамо да пробамо да урадимо нешто што је у нашој моћи. Тако смо осмислили ову акцију. Фонд за награде “пунимо” тако што смо најпре ми чланови МЗ дали по 1.000 динара, па свака кућа по 500, а потом су кренули да нам се јављају људи и из других села. Тако је све кренуло и добија врло симпатичне димензије. Јавио нам се и Албанац из села Самољица, који је понудио бесплатно салу за одржавање свадби. Нуде људи брашно и још свашта – прича Костић и додаје да је акцију подржао и директор Координационог тела Ненад Митровић и лично дао 2.000 динара.

У селу у школи до четвртог разреда има чак 40 ученика, импозантна Црква Светог Ђорђа, кажу симбол села. И то је све: школа, продавница и црква. Деца немају простор за физичко васпитање, нема ниједне сале за окупљање мештана. Немају канализацију, ових дана су и без воде јер им се ради пут. Кажу да је доста људи отишло у суседне градове, али и из земље.

Младожења Милан Накић је једино од троје деце Србе и Јелице који је одлучио да живи са родитељима. Има старијег брата и сестру близанце. Они живе у иностранству, а Милан са мајком и оцем, иако иде у Немачку где ради привремене послове.

– Професионални сам музичар. Свирам хармонику и започео сам студије хармонике у Украјини, али рат је прекинуо. Сада радим као електричар – каже Милан док његови родитељи поносно и са пуно љубави гледају у њега и снају надајући се да ће увек остати са њима.

НИЈЕ ПРВА АКЦИЈА

ПОМОЋ за венчања и рађање деце у селу није прва акција у Лопардинцу. Бирали су најлепши сокак, најбољег домаћина, па пољопривредника. Они су добили по пет дана у Грчкој. Организују и избор најлепших девојака и најлепше баште…

ПОЗИВ ВУЧИЋУ И МИНИСТРИМА

ГОРАН Костић верује да ће многа села следити њихов пример, јер је то скроман допринос повећању наталитета и покушај да се млади задрже на селу, али апелује и на државу да им помогне:

– Од Општине Бујановац 20 година нисмо добили ништа. Волели бисмо да нам дође министар Милан Кркобабић и види како је наше село лепо, али да размотримо и како може бити лепше, а и да са министарком Даријом Кисић поделимо наша искуства о очувању породица. Врло радо бисмо угостили и друге министре, а највише председника Вучића, да дође, да види једно сложно село на крајњем југу Србије.

“МЛАДОЖЕЊСКИ”

У СВАДБЕНИМ обичајима Срба на југу наше земље, посебно место припада “младожењском”. Он је младожењин најбољи пријатељ, од њега се не одваја од јутра до вечери док траје весеље, увесељава госте…

Извор: https://www.novosti.rs/c/reportaze/vesti/1289939/mladence-100-000-prvu-bebu-50-000-selu-lopardince-kod-bujanovca-osmislili-kako-podstaknu-ubrzaju-vencanja

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish