Image Alt

Мушка рука за Горички сир

Мушка рука за Горички сир

Маринко Војиновић из села Горица, удаљеног 13 километара од Шипова, један је од ријетких мушкараца који се одважио да остане у суровом планинском крају и по традиционалном рецепту производи надалеко чувени јањски сир и кајмак.

Војиновић прави сиреве и кајмак према испробаним методама које се у овом поднебљу преносе са генерације на генерацију, са “кољена на кољено”, те тако чувају од пролазности и заборава.

Меринко прича да има двадесетак крава, углавном сименталки, и да све добијено млијеко претвара у сировине, као што су тврди сир, свјежи сир, млијечни намаз и кајмак.

Сви производи су природни, а сол је једина додата супстанца у њима.

“Тек помузено млијеко се прокува, па се додаје кисело млијеко и тад настаје процес раздвајања сира и сурутке, а онда иде процес стављања у калупе и сољење. За килограм сира ми је потребно од шест до седам литара млијека”, наводи Војиновић.

Он додаје да у овом периоду дневно произведе три до пет килограма сира, а преко љета 15 до 20 килограма. Осим свјежег сира, прави и зрели, тврди сир који мора да одстоји у подруму од 40 до 60 дана, колико је потребно да сазри.

“Кад одлежи у подруму, он се убуђа и створи своју заштиту. Некад у те сиреве ставим сријемуш, а некад их правим са свјежом и љутом паприком, све према жељи муштерија”, каже Војиновић.

Маринко објашњава да је процес прављења кајмака веома сложен и да је потребно пронаћи адекватну температуру за млијеко.

“Прављење кајмака је сложенији процес, на ватри се млијеко ускувава, а ватра не смије бити ни слаба ни прејака, мора бити константна температура како би се ухватио прави кајмак”, прича Војиновић.

Извор: https://seesrpska.com/da-li-ste-probali-cuveni-goricki-sir/

ФОТО: Горички сир/ Facebook

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish