Image Alt

Милан баталио камион, сад производи сир и одлично му иде

Милан баталио камион, сад производи сир и одлично му иде

БИЈЕЉИНА – Милан Видаковић из семберског села Ченгић са својим камионом пропутовао је цијелу Европу – упознао је пређеле, људе, културу и обичаје других народа, али, каже, са завичајем не може ништа да се пореди.

Након десет година рада у шпедицији одлучио је да се врати у родно село.

Са супругом Наташом, синовима Томом и Југославом и кћерком Ангелином, тридесетседмогодишњи Милан посветио се пољопривреди.

Није лако, али упркос свим проблемима у родном крају се осјећа најбоље.

“Обрађујемо око стотину дунума. Сијемо пшеницу и кукуруз. Имамо фарму са 10 крава, а тренутно је у мужи пет. Дневно дају око педесет литара млијека. Пошто је откупна цијена млијека била ниска, одлучили смо да се окушамо у производњи сира. Супруга Наташа сваки дан направи од три до пет пуномасних и димљених сирева, а на захтјев купаца и сушене зарчеве са бијелим луком, љутом паприком и зачинским биљем”, прича Милан за “ИнфоБијељина”.

Илустрација: Не могу да направе сира колика је потражња

Сиреве су у почетку правили за властите потребе, пријатеље, кумове и дијелили их као поклон.

“Онда се испоставило да не можемо направити, колико би могли продати. Зато ћемо на прољеће да проширимо производњу. Наручио сам мини сирану из Грчке, а управо сам тамо видио како на њиховим малим фармама праве разне делиције од млијека, воћа и поврћа. Комплетна опрема ће ме коштати око 20.000 КМ, рачунајући објекат чију градњу сам почео. За килограм сира потребно је 6 литара млијека, загријавамо га, не стављамо хемијске додатке. Кад се просири иде у калупе и у сушаре, а затим се вакумира. Сир је изузетног квалитета, па се надам да са пласманом нећемо имати проблема. Волио бих да наш, семберски сир, постане препознатљив бренд”, наглашава млади фармер.

Своје село не би мијењао за град.

“Ко год хоће да ради, не може остати гладан. Оду из села па се покају. Трче за новцима, а онда остану жељни ђеце, родитеља, завичаја. Треба бити скроман. Нек имамо оно основно и нек владају здравље, слога и љубав у породици”, каже млади пољопривредник.

Радује га што се све више младих људи враћа у село, што сокаци оџвањају ђечијом грајом и што млади брачни парови у пољопривреди виде своју перспективу.

Извор: https://www.nezavisne.com/ekonomija/agrar/Napustio-volan-i-vratio-se-u-selo-Ne-stizu-napraviti-sira-koliko-mogu-prodati/808649

ФОТО: Pixabay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish