Image Alt

Ладолеж – улепшава терасе, али и лечи

Ладолеж – улепшава терасе, али и лечи

Ладолеж је многима омиљена пузавица, позната и по имену – украсни слак, а латински назив је Цалистегиа сепиум. То је биљка пењачица, која веома брзо напредује, лако расте и даје прелепо цвец́е. То је вишегодишња биљка чија стабљика може достиц́и и до три метра. Овија се око ограда и других биљака.

Сваког јутра отвара нове цветове
Једна од посебности ове биљке је што сваког јутра отвара нове цветове, који се поново затварају у подне. Цветови могу бити обични плаве, љубичасте, беле и црвене боје, а постоје и веома декоративне пругасте врсте.

Осим што је украс, ова биљка се у неким деловима света користи за храну животиња и људи. Поред тога, изузетно је лековита биљка. Корен ладолеза је доста разгранат, листови су срцолики, а цветови левкасти.

Ладолеж можете да посејете и у саксију, али нека буде дугуљаста и дубока, и ставите решеткице чим посејете ово дивно цвеће.

Илустрација: Ладолеж може бити разних боја, а сеје се у саксије и у башти

Лековитост
Лековита својства ладолежа позната су у народној медицини од давнина, а највише су га користили арапски лекари који су први проговорили о његовим лековитим својствима и увелико га користили. Када је реч о лековитости и врстама ладлежа, треба га разликовати од пољског слака, чија чашка нема два велика листа у близини цвета.

Пре него одлучите да сејете ладолеж, семе потопите у млак чај од камилице и оставите да одстоји 24 сата. Тако ће цвеће брже проклијати и изнићи.

Ладолеж расте у висину од 2 метра, и може бити у разним бојама, али и двобојни. Свако јутро ладолеж отвара своје трубице, да би их током ноћи затворио. Уклањајте прецветале цветове и редовно га заливајте, али никако немојте допустити да “плива у води”.

Као и свако цвеће, ладолеж захтева прихрану током интерзивне сезоне цветања, довољно сунца и воде.

Једном посејан ладолеж, годинама ће расти на истом месту, јер се сам размножава.

Извор: https://najzena.alo.rs/dom-i-saveti/vesti/87647/savrsena-za-balkon-biljka-koja-svakog-jutra-otvara-nove-cvetove-u-raznim-bojama/vest

ФОТО: Pixabay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish