Image Alt

Какве тајне крије гејзир у Висибабама?

Какве тајне крије гејзир у Висибабама?

У пожешком крају је пре пар дана забележен природни феномен. На површину земље избила је врела вода која, према првим истраживањима, има и лековита својства.

Кључање воде из подземног извора у Висибаби пријављено је комуналном предузећу у Пожеги. Измерена је температура, која је прелазила сто степени. Гејзир је утихнуо, али вода у том извору има температуру око шездесет степени.

„Даљим раскопавањем ове јаме, установили смо да постоји једна цев, као неки вид бушотине. И цев је недефинисаног порекла. Не можемо да кажемо од ког је материјала и знамо да када се провери, да је преко два метра дубине“, наводи Миљанка Филиповић, ЈКП „Наш Дом“ Пожега.

На ширем подручју Висибабе раније у археолошким ископавањима утврђено је да се ту налазио римски муниципиум, који је упављао простором који је сезао и до Црне Горе.

„Углавном видимо по Србији да се везују за традицију Римљана и бање, већи део бања. Они су очигледно водили рачуна где праве своја насеља, водили рачуна о приступачности путева, о природним условима о топлим водама за грејање. Овде се налазе чак и остаци купатила у неком рановизантијском или позноримском периоду. То је евидентирано негде крајем XX века. Али је остало само као једна врста сондаже“, напомиње историчар Милош Јовановић.

Могуће је да од тада датира и сондирање извора у Висибаби, а комунално предузеће је у савременој лабораторији извшило испитивања воде.

„Такође смо установили и присуство неких минерала, попут калијума. Такође, повећане вредности присуства калцијума, магнезијума, гвожђа. Установили смо и повећано присуство хлорида, што може бити показатељ термалне воде која такође може бити лековита. Још увек то не знамо, али претпостављамо“, наглашава Сања Цветић, ЈКП „Наш Дом“ Пожега.

У пожешком крају присуство геотермалних вода утврђено је и на другим локалитетима, али због недостака новца ти природни ресурси топлотне енергије и лековитости након Римљана нису искоришћени.

Извор: https://www.rts.rs/magazin/Zanimljivosti/5350584/da-li-gejzir-u-visibabi-krije-banju-iz-rimskog-perioda.html

ФОТО: Printscreen/РТС

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish