Image Alt

Када се уносе мушкатле и каква је зимска нега

Када се уносе мушкатле и каква је зимска нега

Јесењи дани доносе ниже температуре, посебно ноћи и ујутру, те је неопходно пре првих мразева цвеће унети унутра. Колико треба да буде температура просторије у којој ће презимити и колико често их треба заливати? Када се температура спусти на 10 до15 степени, мушкатле улазе у фазу мировања. Могу да преживе дуго, али у тој фази нема цвета. Многи не знају, али мушкатле не престају да расту само када је температура ниска, већ и када је више од 30 степени.

Нека вас не завара топла јесен и цветови који се још увек одржавају. Мушкатла цвета и сада, посебно када су ноћи пријатне. Међутим, без обзира на температуру девети месец је одличан моменат за велико спремање мушкатли. Крајем овог месеца треба уклонити све цветове. Правило је, не само увеле, већ и свеже. Биљци је то неопходно да би штедела енергију, после летњег украшавања ваших башти.

Већина листова отпада током зиме. Увеле је најбоље уклонити ручно, али не треба их сећи. У том случају ће остати само танке гране. Почетком новембра, дакле, пре првих мразева, мушкатле је потребно скратити на око 20 центиметара. Тада се уклањају увели и оштећени листови. Када се биљка очисти, мушкатле би требало оставити у просторију, у којој је температура од осам до 10 степени. На вама је избор просторије, а то могу бити магацини, сутеренске просторије, оставе или пластеници које не користите током зиме.

Илустрација: Мушкатле престају да цветају кад се температура спусти испод 15 степени и прелазе у фазу мировања

 

Не дозволите јој да ослаби

Највећа ноћна мора љубитеља цвећа је да им мушкатле пропадну током зиме. То се дешава ако се налазе у просторији која је топла и мрачна, која није погодна место за презимљавање. У таквим просторијама код мушкатле избијају танки и бледи изданци, пише Агроклуб. Они исцрпљују биљку, па чак и да “преживи” следеће сезоне, биле далеко слабија и могућност да је повратите у живот и да опет цвета цело лето су веома мале.

Опрезно са заливањем и прихрањивањем

Зими се мушкатле заливају повремено. Довољно је једном у две недеље или месец дана јој дати воду. Али никако их не треба прихрањивати до марта, јер њој је потребно мировање и “зимски сан”.

На пролеће мушкатле се поново орезују. Отприлике 20% висине биљке треба скратити и након тога их залити. После две до три недеље пресађују се у нову земљу, која је свежа. Уз пресађивање, постепено треба повећавати количину воде за заливање, а уједно треба почети и са прихрањивањем.

Извор: https://najzena.alo.rs/dom-i-saveti/vesti/57648/pripremite-muskatle-za-zimu-gde-da-sklonite-cvetne-lepotice-od-mraza-i-kako-da-ih-negujete-u-hladnim-danima-kako-bi-vam-na-leto-opet-krasile-terasu/vest

ФОТО: Pixabay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish