Image Alt

Зашто после позајмице не ваља враћати празан тањир

Зашто после позајмице не ваља враћати празан тањир

Сигурно сте некада од њих чули како се “тањир не враћа празан”. Ово је само један од лепих обичаја који се у нашем народу, додуше у све мањој мери, одржао до данас.
Прича о овом обичају води нас у не тако давна времена, када су нам комшије биле блиске попут пријатеља и породице. Када вам зафали кашичица шећера, шоља брашна или мало кафе, затреба неко да вам причува децу, они су били ти који би вам без проблема изашли у сусрет и помогли.

Како овај обичај функционише у стварности? Дошла вам је комшиница или неко од родбине и донео вам је тањир пун свеже испечене пите, проје или колача. После неколико дана, сетите се да нисте вратили тањир, а како се тањир не враћа празан, направићете неку посластицу и узвратити знак пажње.

Овај обичај зближавао је комшије и родбину и градили се се односи пуни поверења, блискости и узајамне помоћи.

Илустрација: Обичај је да се снајки доносе посластице током прве године брака

Тањири са ђаконијама за нову снајку
Обичај је да новој снајки комшије и родбина доносе разноврсна јела и послатице током првих дана брака. Донесу пун тањир, попију кафу и успут испричају новопеченој домаћици рецепте. Снајка памти рецепте, спрема јела, пуни празне тањире и враћа их у знак захвалности, показујући тиме како је постала права домаћица.

Извор: https://www.opanak.rs/tanjir-se-nikada-ne-vraca-prazan-obicaji-srpskih-domacica/

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish