Image Alt

Душанова магија пчеларства

Душанова магија пчеларства

Пчелар Душан Ковачевић, из Пољске Ржане код Пирота, казао је за Пиротске вести да је бављење пчеларством нешто најлепше и најздравије што можете приредити себи и својој породици. Онима који тек планирају да се баве пчеларством поручује да је основни услов за бављење пчеларством љубав према пчелама, а ту љубав, ова невероватна и божанствена бића – вратиће вам многоструко. Опште је познато да су пчелари изузетно здрави и огроман број пчелара доживи позну старост, каже Душан. Он је иначе, традицију бављења пчеларством наставио од свог покојног оца, који му је увек говорио да су пчеле паметније од људи, и да ће свако улагање у пчелињак вратити временом, али од тога не треба очекивати брзу зараду, напротив, потребно је пуно рада, труда, али то никоме ко воли пчеле не представља никакав проблем.
-Кренуо сам да се бавим пчеларством 2018. године када сам добио на поклон од пријатеља три ројака. Међутим, љубав се ту брзо родила имајући у виду да је то код мене породична традиција, покојни отац ми се бавио пчеларством. И дан данас памтим његове речи да су пчеле паметније од људи, да не треба да им се више узима него што им се даје, да треба бити стрпљив и да ће оне свако улагање кроз године вишеструко вратити. У свом раду настојим да апсолутно све буде природно. Једанаест роја пчела сам ухватио из дивљине практично, стриктно избегавам хемију и све што има везе са тим, профит и зарада ми никада нису били приоритет, тако да смо у почетку имали мед само за себе и за своје пријатеље практично. Већ наредне је било боље, а осим меда, вадим пергу, прополис, имам хватаче полена. Све су то производи невероватних карактеристика, изузетно здрави и изузетни за подизање имунитета-каже чика Дуле за Пиротске вести.

Илустрација: Душан има 60 кошница, а пчеларењем се бавио и његов отац

Он додаје да је присталица стационарног пчеларења.

-Сматрам да је стационарно пчеларење боље, али уз обавезну садњу медоносног дрвећа и биља у околини пчелињака. Ове године сам сејао фацелију тако да ујесен не морам да прихрањујем пчеле и кад дође сезона да могу да им дам мед уместо шећера да би пчеле биле здраве. Инпути који прате пчеларство су доста скупи, а продаја меда иде тешко јер наш народ има навиду да конзумира мед само кад је болестан, а не када је здрав да би спречио болест-каже Ковачевић.
Око пчелињака је посебна микроклима, права благодет за оне који удишу прополис и друге еликсире здравља из кошница

-Боравак у пчелињаку, када се отварају кошнице и врши преглед, посебно у касно поподне, права је благодет. Удишете прополис, восак, то је практично боравак у апи комори, право уживање. Свако ко воли треба да проба да се бави пчеларством. Не треба да се очекује велика добит, али пчела ће кад тад све вратити многоструко-каже Душан за Пиротске вести.

Извор: https://www.pirotskevesti.rs/magija-pcelarstva-pcelarstvom-se-mozete-uspesno-baviti-samo-ako-iskreno-volite-pcele-porucio-iskusni-pcelar-dusan-kovacevic-iz-poljske-rzane/

ФОТО: Printscreen Youtube/ Пиротске вести

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish