Домаћи сок од парадајза без адитива и конзерванса
Парадајз округло – срцолики црвени плод истоимене биљке већ вековима је познат као „чувар младости и здравља“ и без њега је данас незамислива медитеранска кухиња. Свеж, куван, као зачин, сок или кечап користи се широм света. Парадајз (лат. Solanum lycopersicum L.) је биљка из породице помоћница и у блиском је сродству са дуваном, кромпиром, плавим патлиџаном, паприком и отровним велебиљем. Због изузетног лековитог учинка на људско здравље Пјетро Андреа Матиоли, италијански лекар и ботаничар из 16. века га је назвао „помо д’оро“ или златна јабука.
Више од парадајзу можете погледати овде:
Шта мислите, да ли је парадајз- воће или поврће? А занимљиво је како се бира и чува
Поклањамо вам рецепт за за припрему домаћег, сировог млевеног парадајза без додатака и адитива, који се не кува и може да се користи као основа за разне сосеве и јела.
Састојци:
- 4-5 зрелих парадајза
- 1-2 чена белог лука (опционо)
- 2 кашике маслиновог уља
- со по укусу
- свеже млевени црни бибер по укусу
- свеже исецкани першун или босиљак
Припрема:
Оперите парадајз, исеците на четвртине и уклоните средишњи део са семенкама, ако желите да ваш млевени парадајз буде мање воден и гушћи.У блендеру или процесору за храну, додајте четвртине парадајза и блендирајте их док не добијете глатку смесу. Додајте бели лук, маслиново уље, со и бибер по укусу. Блендирајте поново док се сви састојци добро не сједине и смеса постане глатка.По укусу можете додати ситно сецкан свеж першун или босиљак.Сипајте млевени парадајз у добро опране и стерилисане стаклене флаше и држите га у фрижидеру. Овако млевени парадајз можете чувати три до четири дана, може се пити као сок или додавати у разне сосеве.
Извор: Етно Србија
ФОТО: Pixabay