Image Alt

Вруће такмичење у Ћуприји, утрну уста од љутине

Вруће такмичење у Ћуприји, утрну уста од љутине

У пластеницима Живојина Антића у Ћуприји расте импресивна колекција од чак 260 врста љутих папричица. Долазе из различитих крајева света, често су необичног облика, али им је заједничко што су екстремно љуте. Прави изазов за гурмане.
Каролина рипер (Carolina Reaper) званично је најљућа папричица на свету. Изгледа чудно и неугледно и као да жели да покаже да се у њој крије неко зло.

Домаће љуте имају од 30 до 40 хиљада сковила, што је међународна јединица за љутину, а „косачица из Каролине“ чак 2,2 милиона. Зато је у Гинисовој књизи рекорда суверено на првом месту.

За један оброк, ручак могло би да је једе десетак људи.

„Осим Каролине тренутно узревају и друге сорте пореклом из Мексика, Тајланда, Колумбије, са Филипина и других земаља где је љута храна део националне кухиње. Антић истиче да је наше подручје идеално за узгој паприке и да често боље рађају него у земљама порекла“, наводи Живојин Антић, одгајивач љутих паприка.

„Волимо љуто, једемо љуто, љуто је здраво и тако смо кренули. Разноврност боја, облика то је прерасло у једну љубав. Да би могли да разликујете, да би могли уопште да радите овакав посао ви мора то да волите“, истиче Антић.

Илустрација: Живојин Антић у пластеницима узгаја колекцију од 260 врста љутих папричица

 

Антић у пластеницима не користи хемију, али признаје да се ове године тешко бори против гриња, беле лептирасте ваши и других напасника.

„Волим како расту биљке да ја са њима растем заједно. Тако се осећам опуштено и тако ми је лепо“, додаје Антић.

Сваке године на свом имању окупи људе који воле екстремно љути изазов. Ове године било је девет такмичара из свих крајева Србије, а почели су да се презнојавају и праве гримасе већ код треће, четврте паприке. Одустајали су један по један, а на крају победио је Далибор Милошевић из околине Ниша.

„Осећам се одлично издржао сам до краја и задовољан сам, следеће године поново. Кад утрну уста може да се иде даље, али оног момента кад сам престао да једем паприке е тада је почела да ме савладава љутина кад је све већ било готово“, објашњава Далибор.

У октобру Живојин Антић организује други по реду међународни љути изазов у Кавадарцима у Северној Македонији. Очекује доста такмичара из региона.

Спремиће и веће количине млека, јер оно, каже, најбоље неутралише капсаицин, главни састојак чили папричица.

Извор: https://www.rts.rs/magazin/Zanimljivosti/5263649/kod-cuprije-uzgajaju-najljucu-papricicu-na-svetu-a-organizuje-se-i-vruce-takmicenje.html

ФОТО: Pixabay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish