Image Alt

Винка најлепше пролећно цвеће

Винка најлепше пролећно цвеће

Винка спада у омиљени цвет за пролећне и летње дане на нашим терасама и баштама, а ова предивна цветна биљка, чији је латински назив Catharanthus roseus, одржава се прилично лако.

Винке нам стижу с Мадагаскара, а у свету из зову још и светле очи, мадагаскарски зимзеленик, стара девојка… Узгајају се широм света као украсна биљка, али има и оних који верују у њену лековитост.

Може до порасте до једног метра висине и има прелепе зелене листове, као и веома нежне цветове. Углавном се винка купује у рано пролеће и одбацује када се заврши сезона цветања и не вреди их држати током зиме јер само младе биљке изгледају здраво и цветају обилно када се узгајају у затвореном простору.

Да би вам винке биле лепе, бујне и блиставе, предлажемо да пратите следећа упутства.

Одговара им јако светло, укључујући и 3-4 сата директне сунчеве светлости дневно, што је неопходно за најбоље могуће цветање.

Catharanthus roseus треба садити на пуном сунцу и на делимичној сенци да би се подстакло цветање током топлих дана и по највећим врућинама, а прија им када макар у једном делу дана имају мало сенке. Ако баш сваки тренутак дана проведу на сунцу, убрзо ће деловати помало исцрпљено.

Илустрација: Винка није захтевна за узгој и успева свима
Најбоља температура за цвеће винка

Нормалне собне температуре су прикладне у сваком тренутку за ову биљку, а имајте у виду да Цатхарантхус росеус не толерише када температура падне испод 10 степени Целзијуса.

Како се залива цвеће винка?

Залијте земљу обилно и обавезно склоните тацницу да саксија не би стајала у води. Ставите да се оцеди вишак течности како не би дошло до труљења корена.
Када се “успостави”, релативно је отпорна на сушу, односно брзо се опорави након доброг заливања.

Како се ђубри цвеће винка?

Кад почне цветање, нанесите стандардно течно ђубриво сваке недеље. Винке нису толерантне на прекомерно ђубрење, па водите рачуна о томе. Ако се претерано ђубри, имаће бујно лишће, али не и цветове.

Извор: https://glossy.espreso.co.rs/porodica/uredjenje-doma/226955/kako-se-neguje-cvece-vinka-saveti

ФОТО: Pixabay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish