Image Alt

Људи се отимају за старинске специјалитете

Људи се отимају за старинске специјалитете

Слободан Боба Антић (35) и његова супруга глумица Јелена Филиповић Антић из Врања власници су Самсаре доброг укуса. Код њих се осим самсе могу купити домаће пите, ванилице, салчићи и прпећ.

Боба је по струци економиста, али су како каже љубав према тесту и необичан спој са традицијом били пресудни у настајању Самсаре, а он је по свему судећи бриљирао у несвакидашњем пекарству и то за кратко време.

Супруга Јелена је глумица, али ради добар део посла у Самсари, задужена за маркетинг и припрему свега потребног за настајање финалних производа од теста. Ово није пекара, ово је занатска радњица са тим неким старим лепим стварима од доброг теста, напомиње саговорник Курира Слободан Боба Антић.

Најпродаванији су самса и салчићи, а палета производа је изузетна. Главна и основна пита им је самса, отуда и назив Самсара. Поред ње ту су домаће пите са спанаћем, празилуком са купусом, средом и петком у понуди су и посне пите. Самсара има старински “прпећ” и тарану, салчиће и домаће ванилице. Примамљива понуда и за сладокусце и за сланокусце.

– Самсара је настала са идејом да Врању приуштимо нешто што оно заслужује а то је права правцијата домаћа самса по рецепту старом више од 200 година као и домаће пите, салчићи ванилице и те старинске ствари најлепших укуса. У припреми наших производа искључиво користимо праве домаће састојке. Ускоро убацујемо две нове пите, питу са копривом и питу са прженицом и киселим паприкама. За салчиће набављамо добро и квалитетно сало из природног резервата, чистимо га, мељемо и онда правимо салчиће. Процес није једноставан, али се трудимо да набавимо најбоље састојке за све – објашњава Боба.

За ове необичне преукусне старинске ђаконије задужен је наш кулинарски мајстор Боба. За сада меси сам и каже да излази на крај са поруџбинама, али ускоро ће морати да тражи помоћ због Београда, где планира да Самсара прошири своју делатност.

– Искрено се надам да ћу имати доста поруџбина овде и у Београду. Све се купује на грам тако да је грам динар концепт код нас и врло битна ствар, а то доста људи већ зна у граду да сваки први купац, сваког дана једе гратис код нас. Оброк по његовом избору је гратис, а труднице код нас имају право приоритета куповине и увек имају поклон од нас, зато што мислимо о њима и бебама које долазе – истиче Боба.

Илустрација: А лко хоће да се заслади ту су салчићи

Он каже да трошкови око набавке састојака нису занемарљиви.

– Процес није једноставан, за сада исплативост пословања није велика, али са пуно љубави, ентузијазма правимо квалитетне производе које немате где да нађете осим код нас – објашњава Антић.

Званично са послом кренули су пре месец дана у Врању. Пре тога наши домаћини су се трудили и радили преко инстаграма, да би видели каква је и која потражња и шта људи у ствари желе. И није изостало и велико признање мајсторима свог заната, творцима самсе, али и осталих сланиша и слаткиша.

Боба открива како изгледа један радни дан у Самсари:

– Мој радни дан креће негде око четири сата ујутру, тад се замеси тесто и ја радим до 11 сати. Све што умесим до 11 сати после тога продаја ради свој део посла, а ја радим набавку и остале ствари припремам за сутра. Једина и права ствар око теста је љубав, наше тесто не садржи никакве адитиве, не садржи квасац, прашак за пециво ништа од тога. Не користимо маргарин, већ искључиво уље у припреми посних пита и домаћу маст код масних пита. Као некад што се правило, тако исто и ми правимо овде.

Самсару ће имати и Београд за неки дан, јер брачни пар из Врања планира да прошири своју делатност. Планирамо да за неких месец два дана отворимо Самсарин локал и у Београду.

– Стално поручују и свакодневно шаљемо за Београд из Врања производе од теста, али приуштићемо им и то да они имају свеже, вруће врањске пите – истиче Антић.

На крају Боба шаљиво каже да су на Светог Јована 20. јануара он и његова супруга Јелена добили сина, да се родио и њихов директор мали Тоља.

– Он нам се ускоро придружује овде да видимо да ли ће да буде задовољан како ми то радимо и да ускоро и он проба нешто од наших производа. Ако кад одрасте буде желео да се бави овим послом, мама и тата ће да му пренесу све што знају о овом занату – са осмехом истиче Слободан Боба Антић власник Самсаре једине у Врању,али и у Србији.

Извор: https://www.ekapija.com/news/5044654/vranjanci-jedini-u-srbiji-imaju-ovakvu-radnju-samsa-i-prpec-po-receptu

ФОТО: Printsreen Youtube

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish