Јањска пита добила споменик, а ево и зашто
Међу брдима, обрасло у шуми испресијецаној долинама Јања, Пливе, Сокочнице, Лубовице и Воларице, а подно Виторога на путу са сјевера ка мору, али и од мора ка сјеверу ушушкано је Шипово. Мјесто чије шуме и ливаде његовим становницима дају плодове од којих они стварају чуда.
А та чуда су чуда, јер успијевају само ту и нигђе више. Јањска пита је надалеко позната и једина општина и град са спомеником пити.
Пита је јело које је одхранило бројне породице, па је зврк од тијеста пуњен кромпиром, сиром, зељем, месом или нечим другим чест оброк широм земље. Ипак, подсјећа Н1, значајно се разликује само у Јању.
Природа је овом крају подарила много, али су његови мјештани од дарове природе умножили па они који знају с рукама и који не бјеже од рада сада имају више.
Како се прави Јањска пита
Бригом о хигијени одговорила би Рада, која хитро ставља прегачу и капу. А онда почиње магија. Брашно, со, млака вода, мало уља и спретне руке довољне су за закувавање тијеста. Увај процес углавном се одвија брзо како би било што мање грудвица. Када је тијесто спремно за обликовање ваља га мало одморити.
А када је одморило – кратко и не превише да се не осуши, почиње обликовање. А сматраће се успјешним ако буде што тање, али опет не превише – како не би пукло. Потом се филује.
Док се пита пече треба рећи да је Јањ можда познатији по производима од млијека. Кајмак је свакако специјалитет, али већи од њега – јањски плетени сир.
Захваљујући млијеку и по завршетку припреме плетеница задржава своје познате нити. Савршен је додатак јелима попут пите која се у овом крају, тик пред завршетак печења, зачињава.
И зато се у крају каже да је пита добра уколико на њој има толико зачина, односно кајмака, да се мачак може клизати. Овај крај толико је везан за питу да се она у домовима Шипова прави сваке суботе. У захвалност за генерације које је одхранила пита је добила и посебно мјесто у општини.
Шипово је познато по изузетно квалитетним млијечним производима па је мање познато да је мјештанима овог краја пита много драже јело од млијека, млијечних производа – сира и кајмака. И због тога је ова општина једина у Босни и Херцеговини која је подигла споменик пити.
У разговору с њима о храни, често ће рећи: “Пита нас је одржала, њојзи хвала”, па су због тога у вијек пити, а пити увијек и подигли споменик.
Извор: https://seesrpska.com/ukusi/kako-nastaje-gastronomski-proizvod-kojem-je-podignut-spomenik-u-sipovu-7-6-2025
ФОТО: Printscreen SeeSrpska