Image Alt

Увек нас је подсећао на славско жито и познату торту а уз то је лековит!

Увек нас је подсећао на славско жито и познату торту а уз то је лековит!

Добар је против несанице, делује против дијареје и мучнине, олакшава варење, појачава функцију срца и мозга. Мускатни орашчић је језгро семена мускатног ораха, воћа сличног брескви које расте на тропском зимзеленом дрвету. По изгледу је сличан ораху. Изузетно је тврд, али ножем може да се раздвоји.

За овај орашчић је карактеристична набораност и смеђа боја, посут је често белим прахом који потиче од креча. Орашчићи округластог облика се више цене од орашчића дугуљастог облика. У њему има од седам до 15 одсто етарског уља, око 35 посто масти, мало смоле, фитостерола, око 25 одсто скроба, сапонина, боје и других материја. Истиче се међу осталим зачинима пријатним, финим и интензивним мирисом. Укус му је ароматичан и горак.

У средњем веку мерио се златом

У средњем веку мускатни орашчић се мерио златом и за три мускатна орашчића могла се добити овца. Мускат су могли да користе само богати, а када су хтели да засене госте сервирали би им као посластицу кандиране мускатне орахе.

Природна постојбина су му Молучка острва, али се данас увози из Индонезије и Индије. Мускатни орашчић пореклом из Индије има два степена квалитета у зависности од подручја из којег се бере (источна и западна Индија). Источњачки мускатни орашчић има незнатно виши садржај уља, и самим тим му је и цена виша. Познате трговачке врсте су „јава”, „банда”, „пенанг” и „амбони”.

Овај орашчић има благо умирујуће дејство и користи се код несанице, делује против дијареје и мучнине, олакшава варење, појачава функцију срца и мозга. Користи се у малим количинама и не треба га давати деци. Мускатни орашчић може да се користи у целини или самлевен.

Као зачин има велики примену. У пекарству мускатни орашчић се најчешће користи у крофнама, зачињеним тестима или житким тестима и у сувим преливима за погачице. Арома је компатибилна са шећером, вишњама, бресквом, крушком и аромом кафе. Комбинација са какаом даје веома добар укус, а такође и са поморанџом и лимуном.

Нови Нострадамус видео напад на Америку

Осим широке примене у месној индустрији, користи се у индустрији воћа и поврћа. Рибани орашчић се користи у кухињи: за супе, јела од меса, пецива, пића. Користи се као врло ароматични зачин за израду ликера. Позната је смеша овог зачина са кардамом, циметом, пиментом и бибером коју треба додавати у веома малим количинама.

Извор: Политика – Магазин 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish