Image Alt

Торта фазан атракција сајма Етно хране и пића

Торта фазан атракција сајма Етно хране и пића

На овогодишњем Етно сајму хране у Београду, посетиоци су имали прилику да упознају многе излагаче који чувају традицију српског села. Један од таквих штандова привукао је пажњу породице из Кучајне, малог села удаљеног свега три километра од Кучева.

„Много је лепо у нашем селу“, каже нам домаћица док пажљиво излаже своје производе. „Имамо чист ваздух, прелепу природу и љубазне људе. Свако ко дође, одушеви се.“

Њена ћерка, видно узбуђена због учешћа на сајму, прича како су заједно припремале домаће специјалитете. „Помагала сам мами око принцес-крофни, чизкејка и мафина. Све што видите на нашем штанду припремљено је са много љубави.“

Посебно су поносни на шумске плодове и печурке, који представљају богатство њиховог краја  због тога су направили и колаче у облику вргања„Од малих ногу идемо у шуме и учимо како да препознамо јестиве врсте. То је нешто што се у нашој породици преноси са колена на колено,“ додаје мајка.

Кучајна је, како истичу, идеално место за одмор и повратак природи. „Живот на селу можда захтева рано буђење и рад у пољопривреди, али је испуњен миром и задовољством.“

Својим наступом на сајму ова породица показује како се спајају традиција и савременост. Од домаћих посластица до прича о обичајима и животу у селу, успели су да на кратко приближе дух Кучајне свим посетиоцима.

„Имамо још много идеја и радујемо се новим сусретима. Овакви догађаји су одлична прилика да представимо наш крај и све оно што радимо,“ закључују уз осмех.

Љубитељи традиционалне хране и рукотворина свакако су са овог штанда понели не само производе, већ и део атмосфере која одише топлином породице и љубављу према селу.

У разговору с мајком девојчице, сазнајемо како је настала необична торта у облику фазана у природној величини, која је привукла пажњу многих посетилаца.

„Идеја је настала спонтано. Моја ћерка је одувек волела природу и животиње, а фазан нам је био инспирација јер симболизује дивљину нашег краја,“ каже поносна мајка. „Израда торте трајала је неколико сати. Сваки детаљ је ручно моделиран, од перја до ситних боја на глави, како би изглед био што веродостојнији.“

Она истиче да је највећи изазов био рад са материјалима. „Требало је спојити укус и изглед. Сви састојци су јестиви, највише има кекса. Желели смо да торта буде и право уметничко дело. Ћерка је уживала у сваком тренутку припреме, а мени је било задовољство да јој помогнем.“

Торта је постала прави хит на сајму, а фотографије фазана у природној величини обишле су друштвене мреже. „Ово је наш начин да покажемо шта све може да се направи уз мало маште и труда. Срећне смо што су људи препознали оригиналност и уложени рад,“ додаје она.

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish