Image Alt

Содаџије нестају, али једна породица одолева и чува рецептуру

Содаџије нестају, али једна породица одолева и чува рецептуру

Некада је у Расинском округу било на десетине содаџијских радњи. Данас постоји само једна која чува традицију и оригинални рецепт из 1932. године.

„Ја сам једини у Расинском округу, једина содаџиска радња. Оно што могу да кажем је да је у Трстенику било једно три содаџиске радње, у том неком времену, док су, ја колико знам, 1971, 1972. године у Крушевцу, у једном моменту било 11 содаџијских радњи. Нажалост, сада нема ниједна“, прича Властимир Миловановић, содаџија из Трстеника.

Содаџиска радња Миловановић је породични посао. Властимир је занат научио од оца и деде и добио оригиналну рецептуру за производњу сода воде, клакера и кабезе, строго чувану породичну тајну.

„Наследићу радњу када буде дошло време. Радим са својим оцем и одржавам је некако у животу и традицији“, каже Ненад Миловановић из Содаџијске радње Миловановић у Трстенику.

Илустрација: Укус соде, кабезе и старих сокова је непоновљив

Ови напици обележили су одрастање бројних генерација. Укус је остао непромењен.

Часлав Лукић из Трстеника каже да је реч о безалкохолном пићу, другачијем соку од данашњих, са мирисима који се „осећају у души“.

„Содаџијска радња је у близини стадиона ‘Петолетке’ у Трстенику и људи, деца, одрасли, сви они који дођу, стари да се сете своје младости, а ови млађи да просто знају како је некада било“, објашњава Владимир Јевтић, директор Туристичке организације Трстеник.

Овај занат у Трстенику за сада одолева времену захваљујући великој љубави и ентузијазму породице Миловановић.

Извор: https://www.rts.rs/magazin/Zanimljivosti/5387987/sodadzija-trstenik-klaker-kabeza-soda-voda-receptura-stari-zanati-.html

 

ФОТО: Printscreen РТС

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish