Image Alt

Сиротињско јело краљ српске трпезе

Сиротињско јело краљ српске трпезе

Питали смо вас на мрежама којег јефтиног јела се никад не бисте одрекли, чак ни кад бисте се обогатили толико да увек можете да поручите шта год пожелите. Победник је – пасуљ.

„Сиротињска“ јела која су била на сваком столу у Југославији можда се неће наћи на реклами за отварање новог фенси ресторана, али дефинитивно су она која су нам најукуснија, само од њих се тако лепо наједемо и миришу на детињство. Ипак, ни кад бисмо могли да бирамо специјалитете из свих других крајева света, не бисмо их се одрекли тих домаћих јела која су једноставна за припрему и штеде новчаник.

На првом месту пасуља – судећи по више од 1.000 одговора пристиглих на питање које смо вам поставили на мрежама: „Које јефтино српско јело бисте заувек јели, чак и кад бисте се обогатили?“

„Пасуљ, брате! Обожавам га!“, био је један од првих и одмах се наслућивало које ће јело „издоминирати“.

Чорбаст, клот, пребранац, мељани, па и „пасуљ од јуче“ – нижу се у коментарима, а добили смо и један рецепт.

„Пасуљ без меса, ставим и запржим истом смесом, бели и црни лук, зелен, сува или свежа црвена паприка алева, 2 листа ловора, мало и зачин босиљак, као и мало бибера било у зрну или млевен и кашика ајвара. Онако средње чорбаст. У повећој шерпи да стане 800 грама пасуља.“

 

Илустрација: Нема везе да ли је пребранац или чорбаст важно је да је пасуљ

„Оно што је моја бака звала…“
Мада се иначе у Србији више прича о томе где се једе најбоља пљескавица, у овом случају прво падају на памет бројна „скромна“ јела наших детињства, око чијих се назива можда нисмо усагласили, али знамо да су их наше баке најбоље правиле.

„Оно што је моја бака звала прженица – упржен лук, паприка, парадајз, јаја на крају…. Са њеном неком посебном погачом. Та недељна јутра… уффф…“

„Качамак са сиром, па одозго преливен са мало топљене масти и туцаном паприком.“

„Врућу домаћу погачу са домаћим сиром унутра и печене љуте папричице на Смедеревцу у салати са белим луком и уљем и наравно пре тога права домаћа хладна ракијица шљивовица.“

„Попара вала не знам колико пара да имам њу бих јела и јаја, ако бирамо то од најјефтињих јела наших“.

„Масти, хлеба и парадајза. То пичим и сада за ручак“.

„Попару, прженице, мекике, тесто са кромпиром, бећарац…. У ствари не видим разлог за промену исхране са драстичним повећањем прихода. Једем оно што волим.“

„Подварак, пасуљ, цицвару, штрудлу са маком и са орасима, гренадир, флекице с купусом, пихтије… Списак мало подужи“.

Додуше, неки нису били начисто „која су уопште данас та јефтина јела“, што има смисла са све скупљим намирницама.

„Нема више јефтиних јела тако да све је ствар укуса“, кажу.

Илустрација: Многи су гласали за хлеб намазан машћу и посут алевом паприком/ ФОТО: Pixabay

„Чувена госпођа сарма“
„Не знам колико је јефтино, многима јесте, некима није, и не знам колико је искључиво српско јер варијације истог се налазе и у грчкој и у турској кухињи, али се масовно једе у Србији а то је чувена госпођа сарма, једино јело које могу јести за сва три оброка у истом дану без проблема“, проширили су причу.

„Сарма без премца. Нема замену“, сложила се већина, па је сарма, иако се обично не сматра јефтиним јелом, такође избила сам у врх листе. Заједно с још једним специјалитетом од киселог купуса.

„Подварак са сувим ребрима и прасетином. Није баш да сам скроман и није то баш и јефтино, али је то моје омиљено српско јело“.

Шта то беше ајнпрен чорба?
У наставку су се низала јефтина, али и не баш јефтина, позната, али и нека мало заборављена домаћа јела.

„Капаму, сармице у виновом лишћу, пуњене паприке у сувим, црвеним паприкама, прженију, моравску салату, шопску салату, трљаницу, погачу из црепуље, од колача, салчиће, ружице, шне нокле, кох, нека слатка а има их повише, сок од вишања, сок од зове…“; „белмуж“; „чварци – мада више нису јефтини“; „сарме, мусаку, бећараћ и пуњене паприке“; „ајнпрен чорбу„; „влашке плашинте“; „љевак са тиквицама кљукушу са маслацом или ти лученицу“; „чорбу од бундеве, печену бундеву, питу од бундеве“; „слатки купус са овчетином, сарма од ŗаштана и овчије кисело млеко“; „насуво с кромпиром, кромпир у чакшире са сланином и луком“…

Па, можда међу овим фаворитима нађете инспирацију за неке нове кулинарске акције.

Извор: https://nova.rs/magazin/gastro/srbi-omiljeno-jeftino-jelo/

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish