Image Alt

Сада је време да се почастите заборављеном воћком

Сада је време да се почастите заборављеном воћком

Чај, џем и ликер од мушмула регулишу рад црева и снижавају ниво холестерола. Сада је сезона овог воћа, а његове бенефите лако и брзо можете сачувати за зиму, тако што ћете осушити воћке за чај и направити џем и ликер.

Мушмула, позната још као дивља крушкица, узгаја се више од 3.000 година. Биљка чији су плодови укусни и лековити, своје место је нашла и у Шекспировом најпознатијем роману о Ромеу и Јулији.

Мушмула обилује витаминима А, Ц и комплексом Б витамина, протеинима, танином, пектином, природним органским киселинама, а има низак ниво угљених хидрата. Богата је и минералима калијумом, калцијумом, магнезијумом и гвожђем.

Још у доба Старог Рима било је познато да овај сладак плод смирује стомак и уклања све тегобе у желуцу.
Мушмула се сматра и природним диуретиком и лаксативом, па је можете јести да бисте регулисали рад црева.

Особама које имају проблема са јетром и бубрезима саветује се редовно конзумирање овог воћа. Мушмула обезбеђује бољу хидратацију, као и елиминацију отрова из организма, смањује ниво холестерола у крви и повољно утиче на целокупно здравствено стање.

Ово воће је укусно када се конзумира свеже, односно гњило, а корисни су и сок, чај, мармелада и ликер од мушмуле.

Чај од мушмула

Чај од мушмула се препоручује код вртоглавице, крвављења десни, инфекције усне дупље и грла, а ефикасан је и за лечење импотенције код мушкараца. Овај чај на природан начин обезбеђује и свеж и пријатан дах.

Пошто биљка мушмула садржи калорије у занемарљиво малим количинама, сасвим је безбедна за конзумацију током дијета. Због својих лековитих својстава и ниске концентрације угљених хидрата, погодна је за дијабетичаре, па им се често и препоручује.

За припрему овог лековитог напитка потребно је неколико ситно исецканих свежих или сувих мушмула. Прелијте их са чашом вреле воде, поклопите и оставите око сат времена. Након тога процедите, пијте свеже припремљен чај два до три пута дневно.

Џем од мушмула

1 кг мушмула
1 кг меда
0,7 л воде
Воду прокувајте у шерпи и додајте мед. Мешајте док се не сједини, а потом убаците очишћене мушмуле и кувајте 50 минута до сат времена, уз непрестано мешање. Након тога, преспите врућ џем од мушмула у стаклене тегле, добро их затворите и одложите на хладно место. Већ сутрадан можете јести овај укусан и здрав домаћи пекмез.

Ликер од мушмула

250 гр мушмула
2 дл воде
130 гр жутог шећера
5 дл вињака
Мушмуле оперите и одсеците им петељке. Целе их убаците у стаклену боцу са широким грлом. У лонцу прокувајте воду и шећер и оставите да се прохлади. Сипајте смесу у флашу преко воћки и додајте вињак. Затворите боцу и цео садржај добро промућкајте.
Оставите да одстоји око две недеље на собној температури. Овако припремљен ликер од мушмула потребно протрести сваког дана. Када прође две недеље, процедите га кроз танку газу и преспите у другу боцу.

Извор: Политикин МАГАЗИН 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish