Image Alt

Ракијска тура у Галерији ракије

Ракијска тура у Галерији ракије

Вински туризам је у Србији слободно можемо рећи заживео, али је ракијски тек у повоју. Овај туристички производ може бити такође интересантан посебно ако је понуда нешто другачија. Однедавно је у насељу Рибница у Краљеву отворен комфоран и пријатни амбијент Галерија Гегула, у којој посетиоци могу да дегустирају ракије Гегула, произведене на традиционалан начин у селу Буковица код Краљева. Уз домаће специјалитете посетиоци имају прилику да слушају о култури испијања ракије, а они који планирају да пословно или туристички у Краљеву проведу више дана у граду на Ибру, обиђу околину, имају на располагању удобан смештај у луксузним и потпуно опремљеним апартманима Босс и Пресидент.

Марија и Милан Јовичић познати су пословној широј јавности тридесет година. Своју пословну визију ширили су полако корак по корак. Освајали тржишта, спајали пословне пријатеље и омогућили многима да кроз њихове агробизнис и  конференцијске сусрете, прошире видике и бизнис аранжмане. Њихов дугогодишњи рад препознале су и стручне комисије, тако да простор данашње Гегулине галерије осмишљене са традицијом, али и модерним стилом красе многобројне награде и признања. Скромно али са поносом кажу није увек било лако, али су у духу њиховог слогана једне од фирми, односно ,,Гегуле” остали на нога.

Прича Јовичића почиње оснивањем предузећа „ГЕГУЛА“за откуп и прераду воћа и поврћа, и производњу ракије. Налази се у саставу „Хелга Гроуп“ која постоји још од 1992. године. И једна, и друга фирма послују на традицији претходног породичног бизниса.

Наши саговорници потичу из домаћинских кућа где се увек држало до традиционалних врености добре хране, што би рекли ића и пића производњом. Откад су домаћинство преузели Милан и његова супруга Марија, производња ракије је унапређена, упакована у одличну дизајн линију, али су и даље задржали старе рецептуре, онакве по којима су ракију правили њихови преци, од шљиве црвене ранке шумадинке.

Дуга традиција се  кује, квалитетом, а он је више него евидентан. Савремен конзумент воли квалитет али храну и пиће конзумира како непцима, тако  и очима. Због тога је амбалажа неизоставни детаљ доброг маркетинга. То су схватили још на почетку дистрибуције и продаје првих количина. Необичних флаша и још необичнијег лика Гегуле, на сада већ препознатљивој етикети освојио је познаваоце добре капљице.  Почели су производњу са ракијом од црвене ранке али су временом асортиман употпунили.

,, Имамо чисте ракије, јабука, крушка, шљива, наравно краљица дуња, кајсија , специјалне врсте ракија попут медоваче, вишњеваче са примесама и додацима, али све су оне прављене на традиционалан начин печења уз лампек. Сада смо на једном дивном путу, на путу ракије и организивања туристичких тура за путнике који желе да чују приче о ракији и да је пробају”каже Марија Јовичић.

 

Идеја да и они дају допринос развоју туризма краљевачког краја, родила се још пре неколико година, али како то бива коцкице се не сложе баш увек. Од идеје до реализације требало је времена , требало је осмислити и опремити простор да буде модерана али опет пријатно амбијенталан.

Зато су стрпљиво планирали и сада своју понуду заокужили отварањем и луксузних апартмана Хелга  Босс и Президент на локацији у Рибници где се налази и седиште ове фирме. Њихов нови објекат намењен је, пословним и туристичким путницима који траже модерну, удобну и функционалну смештајну опцију. За оне који су познаваоци високог туристшког стандарда са овом дестинацијом неће омашити.

,, Овде у Галерији Гегула организујемо ракијске туре где људи имају прилику да у групама дођу и уз мезе пробају четири врсте наших најбољих ракија Имамо два апартмана, један од 82, а други од 100 квадрата, комплетно су опремљени и сматрамо да смо са њима заокружили причу и да је „Гегула“ мисија на неки начин остварена. Хтели смо да избегнемо клише класичне понуде. Наш крај је богат великим културним наслеђем. Сваки Кутак овог краја има неку своју причу. Наша прича о ракији није обична и заиста желимо да „ракијске туре“постану део туристичке понуде краљевачког краја. ,, истиче Марија Јовићић

Док дегустирају ракију, посетиоци могу да уживају и у уметности, јер се у оквиру „Гегулиног“ пословног простора у Рибници налази и галерија слика домаћих уметника. Уз уживање у послужењу и пићу, уверићете се да су неки заборављени стари рецепти начин да се оживе стара времена када се послуживање ракије значило као посебан чин. Уз ракију се рађало, славило, наздрављло, па и туговало. Од давнина је познато да свака српска кућа има најбољу ,,раџу”,којој не може прићи ни један виски,вотка, коњак и остале жестине. Поред тога сви знају да ракију треба пити са мераком на тенане у добром друштву и уз добру причу.

,,На овим просторима ракија се одувек испијала уз неку храну. Уз освежавајућу јабуковачу предлажемо крокете које ћете испржити на уљу. Изрендајте кромпир који ћете помешати са брашном, јајетом, ситно исецканим луком и додајте со и бибер по жељи. Од те смесе формирајте крокете које ћете испржити на уљу. Аранжирајте охлађене крокете са пиреом од јабука у који ћете додати мало калвадоса. Залогаје украсите листовима од жалфије.Пиј мало,пиј добро,пиј ракију Гегула, живели и на ногама остали“, уз осмех нам Марија даје и рецепт и наздравља.

За крај да нагласимо да овај модеран објекат са пет звездица, нуди врхунску услугу смештаја и опуштања на локацији која је идеална за пословне путнике, за авантуристе и знатижљнике, љубитеље природе, али и за оне госте који желе миран и опуштајући одмор. Апартмани се налазе на тихој локацији, идеалној за одмор али и за обилазак културно-историјских знаменитости, верских објеката и природних лепота Краљева и околине. У цену боравка укључене су и ракијске туре које подразумевају дегустацију најбољих Гегула ракија, медоваче, крушковаче, дуњеваче и шљивовице, разне друге воћне ракије, па чак и ракију Златија оплемењену јестивим двадесетчетворокаратним листићима злата.

,,Наша дегустација обухвата четири врсте ракија које смо пажљиво одабрали за вас,уз послужење врућег хлеба и неколико укусних залогаја домаћег сира,пршуте,кајмака и куваних јаја. Дегустација се састоји од узорковања сваке врсте ракије,коју ћете пратити са кратким описом сваке врсте,као кратку причу о историји настанка ракије и важности ракије у спрској култури,традицији и обичајима. Комплетну понуду смо уврстили објавом на боокинг, боокаwеб и аирбнб, као и на наш сајт апартмани-хелга.рс где су телефони путем којих се може заказати боравак уз ракијску туру истовремено,” закључује наш домаћин Милан.

Након дегустације ,можете купити своју омиљену врсту ракије,  а цена зависи од врсте ракије и амбалаже. Резервације су обавезне и могу се направити путем телефона или е-маила,а термини су доступни сваког радног дана и викендом од 12:00 до 20:00 сати.

Соња Цветковић

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish