Image Alt

Производња меда је традиција као и преваре које нам несавесни подваљују

Производња меда је традиција као и преваре које нам несавесни подваљују

Европски пчеларски савез позвао државе чланице да се боре против лажног меда на тржишту, а купце да ову намирницу набављају у свом крају. Стручни тим Европског пчеларског савеза (ЕБА), чији је и Србија однедавно члан, позвао је све државе ЕУ да под хитно реше проблем фалсификата меда, јер је пчеларство угрожено. Како су навели, због све јаче нелојалне конкуренције и тржишног притиска фалсификованог тј. лажног меда који је преплавио Европу, пчелари масовно губе интерес да гаје пчеле.

Ако се тај тренд настави и наредних месеци, Европа ће остати без пчела, јер пчеле без пчелара не могу опстати. Мед се може увозити, али би то довело до драматичног поскупљења хране, даљег раста инфлације и уништења здравствено исправне исхране нашег становништва, наведено је у овом саопштењу које је послато Европском парламенту, руководству ЕУ, као и националним пчеларским савезима Европе. ЕБА је такође саопштила да је важно да потрошачи бирају европски мед, дакле онај који је произведен географски на тој територији, јер тиме помажу пчеларима да задрже интерес бављења овим послом.

„Дивљи опрашивачи су десетковани интензивном пољопривредом, а медоносна пчела је силом прилика постала малтене једини опрашивач, и то ће бити само дотле док пчелари имају симболичног интереса да гаје пчеле. Без пчелара нема пчела, јер би без њих нестале за мање од две године услед деловања паразита пчела које не би имао ко да сузбија”, наведено је у овом саопштењу. Из Европског пчеларског савеза поручују да Европљани знају да европски пчелари поштују правила традиционалне производње, водећи бригу о пчелама, те потрошачима испоручују безбедни мед врхунског квалитета. Тамошњи прописи обезбеђују високе хигијенске стандарде производње меда, а пчеле се не третирају антибиотицима и другим у Европи забрањеним агенсима, па је и могућност загађења меда искључена.

„Мед произведен на географском подручју Европе садржи антиоксиданте, минерале и пробиотске бактерије очекивано прилагођеније нашем организму. Овај производ је неупоредиво бољег квалитета и ароме од увозних медова, због своје чисте природе и вода. Зато се бирањем европског меда подиже квалитет свих домаћих пољопривредних производа који захтевају опрашивање, јер опрашивање се не може увозити као мед”, наводи су овом апелу.

Пчелари европских земаља (и из ЕУ и ван ЕУ), да подсетимо, основали су Европски пчеларски савез (ЕБА), који се бори за квалитет меда и уклањање фалсификата са тржишта, штитећи и потрошаче и пчеларе кроз одбрану аутентичности европског меда. ЕБА тражи да се установи јединствени метод за утврђивање природности меда на тржишту Европе. Мед који нису направиле пчеле није мед.

Европска комисија је недавно објавила да је готово 50 одсто увезеног меда фалсификат. Највећу гаранцију квалитета потрошачи имају када набављају мед директно од пчелара из најближег окружења. Уколико се овом намирницом снабдевају у трговини, требало би да обрате пажњу на државу порекла, јер је најсигурнији мед са територије географске Европе.

„Већина фалсификата је обичан шећерни сируп са додацима, пчеле тај лажни мед најчешће нису ни виделе, он служи само за превару потрошача и профит фалсификатора. Фалсификовани мед доноси ризике по здравље потрошача, јер се током фалсификовања у њега додају чак и жива сода (жива или каустична сода), вештачки ензими (који се додају и у тзв. вегански мед, који заправо не постоји, јер нема меда без пчела), вештачке ароме, вештачке боје, шећери ниског квалитета. У таквом лажном меду нема нимало биолошке вредности коју пчелињи мед пружа људском организму, због чега га и једемо. Зато се пчелињи производи све успешније користе у апитерапији (грана комплементарне медицине заснована на науци и богатој традицији)”, наводе из овог удружења.

Извор: ПОЛИТИКА

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish