Image Alt

Ово је место са најлепшим мирисима Србије али колико кошта задовољство?

Ово је место са најлепшим мирисима Србије али колико кошта задовољство?

НА пола пута између Ужица и Златибора, у надалеко познатом селу Мачкат, почео је такмичарски Сајам сувомеснатих производа, на коме има места само за пробране, најбоље српске специјалитете. Ужичку говеђу, свињску и овчију пршуту, сланину, стељу и кобасицу представило је осам произвођача, свако са својом наслеђеном, традиционалном рецептуром справљања чувеног мезетлука.

ПОЧЕЛА ПРШУТИЈАДА У МАЧКАТУ: Укусно, јединствено, ал скупо

И тако ће бити три дана: неколико хиљада посетилаца сајма из Србије, Републике Српске, заједно са туристима са других меридијана, уживаће уз ред дегустације, ред трговине, уз још чувенију ужичку шљивовицу.

Центар за испитивање намирница из Београда одабрао је најбоље: најбољи произвођач говеђе пршуте је Петар Шопаловић из Мачката, из његове мануфактуре је и најбоља кобасица овогодишњег сајма. Најбољу свињску пршуту произвео је Драган Стојановић, док је Никола Бековић пред жири изнео најбољу овчију стељу и сланину.

– Од када сам се родио, у овом сам послу, то је традиција предака па је и сада цела фамилија ангажована. Све што је овде изложено изузетно је по укусу, мирису и ужитку који пружа, а неко је морао бити изабран за најбољег – каже Петар Шопаловић, победник у конкуренцији произвођача чувене ужичке говеђе пршуте – Цео процес производње траје два месеца, од сољења, обраде до краја сушења. Претходно, треба обезбедити најквалитетнију сировину, у нашем случају то је једна овдашња кланица.

Посетиоцима је на сајму, кажу, лепо, само што су и цене могле бити мало више промотивне: килограм говеђе пршуте кошта 2.800 до 3.000 динара, свињске од 1.800 до 2.000, стељу плаћају 2.500, кобасицу и сланину од 1.300 до 1.600 динара…

На самом почетку, посетиоце је дочекао доручак, домаћи качамак од кукуруза „осмака“ са старим сиром и кајмаком, из кујне ђака овдашње Средње угоститељско-туристичке школе.

Домаћини из општине Чајетина најавили су оснивање Аграр–бизнис центра, акционарског друштва које ће окупити пољопривреднике, како би за себе створили боље услове на тржишту које је преплављено увозном храном.

Извор: НОВОСТИ

Аутор: Н.Ј.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish