Image Alt

Најлепши славски колачи

Најлепши славски колачи

НЕГОВАЊЕ традиције, културног наслеђа и очување народних обичаја за смедеревски крај важно је једнако као и модеран развој. Бројна фолклорна удружења, удружења жена и занатлија вредно раде како би сачували од заборава наслеђе. Тако се, поред бројних манифестација, у Смедереву сваког јануара одржава и смотра „Славски колач“.

Изложба славских колача традиционални је део програма Светосавских свечаности у јануару сваке године. Манифестација се организује под покровитељством Града Смедерева и под окриљем Црквене општине Смедерево и Храма Светог Георгија.

На смотри учествују бројна удружења жена из града и села на подручју Смедерева, приказујући умеће израде славских колача као најважнијег сегменте српске славе. Срби су једини народ који слави славу и она се нашла на Унесковој листи нематеријалног културног наслеђа. Традиција која опстаје вековима носи дубоку симболику, а славски колач представља симбол вере и заједништва.

Сваке године ова манифестација окупља све више људи са циљем да се укаже на значај очувања крсне славе

Више од стотину колача се сваког јануара излаже у смедеревском Центру за културу. Тако ће бити и наредног месеца када ће се празник светосавља одржати по 35. пут.

Смотра „Славски колач“ је такмичарског карактера. На њој се бирају победници у три категорије – најбогатије украшен колач, традиционални славски колач и најлепши светосавски колач.

Извор: НОВОСТИ

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish