Мајстор за кувану питу са два факултета (ВИДЕО)
Мики Милошевић и његова мајка праве и достављају пите широм Србије. У питању је кувана пита са домаћим млеком које добијају од њихове краве, а такође продају и бурек са месом.
Они живе у селу Калиманићи у подножју Таре, недалеко од Бајине Баште. Овај вредни момак завршио је два факултета, али се ипак одлучио за живот на селу.
Поред крава, имају и велико имање, на ком се налази и поље пшенице, од које праве брашно за њихове пите.
Након што процеде млеко, направе сир, који касније користе за питу.
– Поред сира који правимо за питу, правимо и планински пуномасни сир, и шаљемо га у кантама. Најстарији сир се ставља на сам врх, млади је при дну, па како га људи троше, тако и сир сазрева – објашњава Мики.
У понуди су две врсте пите, односно гужвара и пита која се развлачи на чаршав. Друга се маже уљем, а прва се развија на брашну.
– Израда пита је традиција наше породице. Од бабе сам научио да правим гужвару, а од мајке ову која се развлачи на чаршаву – наставља он.
Прелив који се користи за питу гужвару су кајмак, вода, млеко и маст, а сви поменути састојци су из домаће радиности.
– Након што се кајмак оцеди, узима се једна кашика и ставићемо воду коју сам оставио да се кува. У загрејану воду додајем млеко да заједно прокључају, после чега додајем кашику масти и кајмака. Све то се прелива преко пита – објашњава Мики.
Цена пите са месом или са домаћим сиром је 1.200 динара по килограму.
Поред овог посла, издају и собу у кући старој 100 година, која је пренета из суседног села. У њој воле да угосте и туристе.
Више можете погледати у следећем видео снимку:
Извор: https://biznis.kurir.rs/moj-biznis/4389145/miki-zamenio-diplome-dva-fakulteta-zivotom-na-selu-sa-majkom-pravi-pite-po-starom-receptu-a-ljudi-ih-narucuju-sirom-srbije
ФОТО: Printscreen Youtube/ Ловац на укусе