Image Alt

Ладњача од бундеве – старински рецепт који и даље греје душу

Ладњача од бундеве – старински рецепт који и даље греје душу

У селу Пивнице, усред војвођанске равнице, живи Алжбета Сечова, старица која својим вештим рукама и добрим срцем чува успомену на једно време и један посебан рецепт – ладњачу од бундеве. Иако у својој деветој деценији, ова вредна бака и даље са радошћу припрема овај једноставни, али неописиво укусан специјалитет, подсећајући укућане на детињство и мирисе из пећи који су будили целу кућу.

„Ладњача од бундеве се код нас прави откако ја памтим, а тако су је правили и моја баба и деда“, започиње Алжбета причу, нежно милујући своју унуку која јој помаже у кухињи. „То је било зимско јело, обично за доручак. Баба или деда су први устајали, ложили селјачку пећ, и док су остали устајали, ладњача је већ била готова.“

Тајна у једноставности

Рецепт за ладњачу је, како каже, увек био једноставан, али је најважније било имати добру, зрелу бундеву. „Мора да буде лепа, жута и сладка. Ако је бундева добра, и ладњача ће бити лепа“, објашњава Алжбета. Поред бундеве, потребно је кукурузно брашно, бело брашно, мало шећера, млека и масти. Све то се меша „одокативно“, али бака за нас ипак открива приближне мере:

  • Бундева: око пола килограма, нарибана.
  • Кукурузно брашно: 4 кашике.
  • Бело брашно: мало више од кукурузног.
  • Млеко: од 2 до 3,5 децилитра, у зависности од густине.
  • Маст: отопљена, да тесто остане мекано.

„Све се меша варјачом, лагано, док не буде баш како треба. Онда се то излије у тепсију и стави у пећ“, прича она с осмехом и додаје како је најлепше када се ладњача испече до златножуте боје.

Једноставно, а незаборавно

Када је ладњача готова, може се јести топла или хладна, са шољом чаја, или чак понети у школу у папиру. „Некад се није тражила кеса, него само папир. Па није било као данас, али је било лепо. Једноставно, а свима драго“, присећа се бака са сетом у очима.

Традиција која се наставља

Алжбета је наследила овај рецепт од своје бабе, а сада га преноси на своје унуке. „Они обожавају све од бундеве, чак и обичну печену бундеву. Ја им често направим кад затраже. Њима је то радост, а мени задовољство“, каже.

Њена кухиња је увек топла, не само због шпорета који непрестано гори, већ и због љубави коју уноси у сваки свој оброк. Ладњача од бундеве, иако можда једноставно јело, постаје симбол породичне топлине и повезаности, баш као што је то била и у време њене бабе.

„Ако наше младе хоће да пробају, нек изволе. Није то ништа компликовано. А ако направе с љубављу, биће најлепша“, закључује Алжбета.

Извор: РТВ емисија БРАЗДЕ

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish