Image Alt

Колико ћемо платити прасе или јагње за празнике? Цена прасића достигла 800 динара

Колико ћемо платити прасе или јагње за празнике? Цена прасића достигла 800 динара

ТРАДИЦИЈА се мора испоштовати, меса не сме мањкати у данима празновања. А ове године чак у три наврата за шест дана, печење и месни специјалитети наћи се на трпези. Први мај, Ускрс и Ђурђевдан. Један за другим, дани уписани великим словом, празниће новчанике због цена прасетине и јагњетине које су значајно скочиле. Потрошачи ће морати добро да се помуче да би килограм печења платили мање од две црвене.

Цене на сточним пијацама расту све више

Немали број грађана морао је да приштеди од почетка године баш за ове значајне датуме, да не би трпезаријски сто оскудевао. Ко није са стране оставио новац, могао би ући у минус, имајући у виду колико је месо ове године поскупело. Конкретно, свињско месо готово је на свачијем столу приликом свечанијег празничног ручка, и ретко где се килограм печења може платити мање од 2.000 динара. Изузетак су мањи градови у Србији, попут Врања, где је за кило сласне прасетине потребно издвојити 1.750 динара.

– Прошле године месо у печењарама било је повољније. Ако код нас кошта чак 1.750 динара свињско печење, а јагњеће иде и до 2.400 динара, не смем ни да мислим колико ће плаћати престоничани – каже нам врањанац Младен Марковић.

У Београду се житељи после одласка у печењару кући враћају празног новчаника. Цене се разликују за по стотину или две, па се тако за прасетину најмање треба издвојити 2.400 динара за килограм. Јагњетина је на цени и даље, те се килограм може пазарити од 2.600 динара до вртоглавих 3.000! Упркос томе, печењаре ће имати пуне руке посла и већ тефтере резервације како би постигли да на време одговоре на захтеве потрошача.

Лањски ценовници

КАДА се цене печења упореде са оним од прошле године пред Ускрс, приметан је осетан раст. У ово доба прошле године килограм печене прасетине кретао се од 1.500 до максимално 2.500 динара. Килограм јагњетине, зависно од тога у ком крају Србије, коштао је од 2.000 до максимално 2.800 динара.

Ове цене нису изненађење, поготово имајући у виду да је и цена прасади тежине између 16 и 25 килограма на сточним пијацама виша него пре, и креће се од 500 до 650 динара по килограму. Највише кошта у престоници, а Сомбор и Лесковац су одмах испод. Чачак, Ниш, Краљево и Пирот најповољнији су када је реч о живој ваги. Празновање је још један фактор за поскупљење.

– Тражња је генерисала цену, и тако је увек пред Ускрс – каже нам агроекономски аналитичар Жарко Галетин. – Цена прасади отишла је значајно горе и то је сезонски раст. Међутим, ове године то је драстично изражено, због чега се бојим да ће пасти раст производње товљеника, односно, какву ћемо понуду надаље имати.

Галетин подсећа да је Србија увозно зависна у области свињарства, посебно од када су прошле године укинуте царине. Због тога не крије забринутост да ће се овај скок цена обити о главу пољопривредницима.

– Ако је толика тражња, и ако извршимо покољ прасади, затворићемо биланс товљеника. Због тога не чуди поскупљење и оно ће бити још израженије за неколико месеци, када будемо уочили да нећемо имати шта да товимо – упозорава стручњак.

Према речима нашег саговорника, политика увоза није била рационална одлука, јер више не форсирамо генетски потенцијал који имамо, да бисмо подигли капацитете. Уместо тога, увозимо готове расе свиња и наши сточари их тове, што на дужи рок може донети само штету. Како каже, Србија тренутно нема тржишни амортизер да одговори на скокове тражње. После празника, очекује се стабилизација тржишта прасади, али ће цена свињског меса и даље бити висока.

Извор: Новости

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish