Код Брке има све од меда и ракије до најукуснијег меса са Таре
На Тари, Владимир Павловић, познатији као Брка, узгаја свиње расе моравка. Ове свиње су познате по својој отпорности и квалитету меса, а Брка наглашава значај природног окружења и високог процента органске хране у њиховом узгоју.
Брка описује узгој моравки као процес који захтева стрпљење и посвећеност: „2019. године прошао сам кроз различите фазе, и лепе и ружне, али 2024. године смо сублимирали све лоше у нешто позитивно. Заједно са пријатељима, радимо на подизању овог посла на виши ниво” каже Брка и додаје: “Животиње нису захтевне, захтевни су људи. Моравке враћају много више човеку него што људи то чине”. Свиње се хране кукурузом, јечмом, сточним брашном и сојом, које набављају од Златана из Бадњевца, познатог произвођача хране у Шумадијском округу. Воду добијају са извора Попа Захарија, познатог по лековитим својствима.
Сеоски туризам и смештај
Узгој свиња прати и понуда смештајних капацитета за сеоски туризам. Брка објашњава: “Имамо капацитете за смештај, па купци могу преспавати код нас, уживати на Тари и успут купити здраву свињу. Наша замисао није само продаја меса, већ желимо да посетиоци дођу, доживе природу и наш начин живота, те евентуално купе свињу од нас. Наше имање пружа аутентично искуство, а посетиоци могу да виде како се свиње узгајају у природним условима и уживају у миру и лепотама Таре.”
Како смо сазнали, за сада, Брка и његов колега Горан имају четири собе које имају своје купатило и дневни боравак. Врло су расположени да сваком госту и купцу покажу све оно што је њих привукло на Тару. Наша екипа уживала је два дана са овим вредним људима који су донели нови ентузијазам у Кремну.
Квалитет и процес узгоја
Брка истиче спорији процес узгоја који даје изузетан квалитет: „Наше свиње расту спорије, али месо је неупоредиво бољег квалитета. Што је брзо, то је и кусо” каже Брка. Прасићи стари 4-5 месеци напредују полако, али то гарантује врхунски квалитет меса.
Свиње се узгајају у природним условима, што им омогућава да без проблема преживе зиму. “Мало сламе и оне су срећне,” каже Брка. Месо моравка свиња је врхунског квалитета, распоређено тако да има слојеве сланине и меса. „Ко год зна мало о моравкама, лако ће препознати ово месо. Маст је сигурно здравија од свих других сорти, квалитет се види – то је чиста бела маст која се брзо стеже, не осећа се кад се кува и пржи. Врхунски квалитет” истиче Брка. „Планирамо да повећамо број грла према захтевима тржишта. Такође, имамо планове за прераду меса на микро нивоу, у складу са доступним средствима,” објашњава Брка.
Свиње уживају у игри и брчкању у води и блату, што им обезбеђује природна речица која пролази поред имања. “Свиње воле да се играју у води и блату, што им ми омогућавамо,” објашњава Брка.
Лековито биље и домаћински производи
Планина Тара, смештена у западном делу Србије, позната је по својој нетакнутој природи и изузетном биодиверзитету, који укључује бројне лековите биљке и производе. Тара је дом многим ендемским врстама биљака које се користе у традиционалној медицини, а њен чист ваздух, богата флора и фауна доприносе високом квалитету лековитих производа који се овде праве. Међу најпопуларнијим лековитим производима са Таре су чајеви направљени од биљака попут мајчине душице, кантариона, нане и камилице, које су познате по својим умирујућим и лековитим својствима.
Поред тога, мед са Таре, посебно мед од ливадских биљака и шумски мед, има висок садржај антиоксиданаса и често се користи за јачање имунитета и лечење разних здравствених проблема. Етерична уља направљена од биљака са Таре такође су врло цењена због својих терапеутских својставаСви ови производи представљају спој природног богатства и традиционалног знања, пружајући благотворне ефекте за здравље и добробит корисника. Поред оних класичних чајева и производа ту су и они специфични за костобољу, различите врсте меда и ракија.