Зашто се ајвар зове кавијар за сиромашне
Оно што је хуммус у арапском свету, ајвар је на Балкану — пише ауторка текста објављеном на BBC – Ајвар: The vegan “caviar” of the Balkans. Једном реченицом објаснила је она колико је ајвар популаран на просторима Балкана.
Али зашто “кавијар са Балкана”? Наиме, на Википедији може се видети податак да од турске речи “havyar” што значи кавијар, а корен је и речи ајвар. Прича се да су власници кафана почетком 19. века на јеловницима нудили кавијар од шиљатих паприка, јер су у то време уље и паприке, од чега се и прави ајвар били прилично скупи. Данас је ситуација нешто другачија.
– Ајвар се прави од паприка које су доступне практично свима, лако се прави, релативно је јефтин… Може да буде и главно јело и прилог – то је кавијар за сиромашне — рекла је етнолошкиња Слађана Рајковић, саветница у Народном музеју у Лесковцу.
Илустрација: Постоје бројни рецепти за ајвар које је омиљено јело широм Балкана
Први познати рецепт за ајвар, који потиче из Великог српског кувара из 19. века и који је написала Катарина Поповић, укључује паприку и патлиџан. Међутим, у Србији се најчешће припрема ајвар само од црвене паприке, док у Северној Македонији често додају и патлиџан.
Ова разлика може бити резултат миграција људи по региону и размене кулинарских традиција. Према неким стручњацима, прави ајвар прави се само од црвене паприке, евентуално уз додатак белог лука, док рецепт из 1915. године не укључује црвену паприку уопште.
BBC такође напомиње да свака балканска земља сматра ајвар својим, и да расправа о овом јелу одражава трагикомичан национализам у региону који је био погођен сукобима.
Извор: https://najzena.alo.rs/dom-i-saveti/vesti/97956/o-kavijaru-sa-balkana-pisu-svetski-mediji-znate-li-kako-se-ajvar-ranije-spremao-kako-je-dobio-ime/vest