Image Alt

Да ли сте некад јели пропећ?

Да ли сте некад јели пропећ?

Пропећ је слана пита која се често спрема на југу Србије. Потиче са Косова и Метохије, а проширила се на просторе око Владичиног Хана, Врања, Бујановца. Многи га зову и косовски бурек, мада по изгледу, али ни укусу није ни налик на бурек који ми познајемо. У Врању је зову краљица пита и некада је свака девојка мора да научи да прави пропећ пре него што се уда, јер би тако доказивала да је добра домаћица. Уксна и хрскава ова пита је освајала на први залогај.

Састојци:

  • 400 г брашна
  • 100 г масти
  • 4 јајета
  • 350 г белог сира
  • 500 мл млека
  • 200 мл воде

Припрема:
Воду помешајте са брашном и додајте кашику масти. Уместите тесто и поделите на 5 делова. Развуците сваки део теста на круг величине тањира. Истопите маст, па на прво тесто сипајте 2 кашике вреле масти и тако поређајте тесто и маст док не утрошите четири теста. Четврто тесто се не премазује машћу. Развуците тесто да буде веће од тепсије у којој ћете пећи. Ставите тесто у тепсију, а ивице нека буду преко ње. Умутите јаја, млеко и сир и пола смесе сипајте преко теста. Затим ставите пето тесто и развуците тако да покрије цео фил, па онда сипајте остатак фила. Крајеве пите који вире преко тепсије убаците унутра. Пеците у загрејаној рерни на 220 °C око 20 минута.

Извор: Етно Србија

ФОТО: Printscreen Youtube/Кувајмо лако

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish