Image Alt

Да ли можете да претпоставите где има највише пчелара?

Да ли можете да претпоставите где има највише пчелара?

Пчеларство у Србији представља једну од најстаријих и најважнијих грана пољопривреде, чија традиција сеже дубоко у прошлост. Наша земља богата је разноврсном флором, која омогућава пчелама да производе мед високог квалитета, јединственог укуса и лековитих својстава. Са преко 600.000 кошница и више од 15.000 регистрованих пчелара, Србија је један од водећих произвођача меда у региону.

Историја пчеларства у Србији сеже уназад вековима. Још у доба древних цивилизација на овим просторима, мед је био цењен као драгоцена храна и лек. Традиција пчеларства преношена је с колена на колено, чувајући тајне производње меда и пчелињих производа. Данас, пчелари у Србији комбинују традиционалне методе с модерним технологијама како би унапредили производњу и очували богатство пчелињих заједница.

Мед је више од слатког задовољства; он представља есенцију природе која обилује хранљивим састојцима и лековитим својствима. Богат витаминима, минералима и антиоксидансима, мед је природни извор енергије и виталности. Такође, познат је по својим антибактеријским и антиинфламаторним својствима, што га чини неизоставним састојком многих традиционалних и модерних терапија.

Цветање багрема 12. Априла уместо око Ђурђевдана када му је време, пчелари у Каменову код Петровца на Млави не памте. Овој медоносној биљци прија стабилна температура између 20 и 25 степени, а ове недеље са врелих 30 у једном дану пала је испод 10. Због тога ће меда сигурно бити мање, слажу се пчелари.

“У Каменову је добра прича што багрем у различитим висинским разликама траје 14 дана, тако да ако 5,6 дана буду кишни, то није страшно, али опасно је ако ова температура која наилази буде дуже време, ако буде 14 дана, онда смо угасили”, каже Драган Ђорђевић, пчелар из Каменова код Петровца на Млави.

Високе температуре могу да се одразе и на сама легала, јер ове зиме залегања матице готово да није ни било, што их је додатно истрошило. По топлом времену се и брже роје, па ако пчелар закасни, цео рој може да се одсели и са собом понесе до 20 килограма меда.

“У овом периоду године је њихова развојна паша, а ми у овом тренутку имамо главну багремову пашу која је дошла прерано и пчеле нису довољно спремне да максимално искористе пашу”, каже Љубиша Радојковић, пчелар из Каменова. Додаје: „Ми смо могли пре двадесетак дана, три недеље да пробамо да одређена друштва која мислимо да су довољно способна ојачамо додатно”.

У Савезу пчеларских организација Србије страхују да би нови пад количина природног меда могао допринети новом таласу производње вештачког и хемијски прављеног, такозваног лажног меда. Због чега већ дуже време размишљају о драстичнијим казнама.

Дејан Стефановић, председник Удружења пчелара Пожаревац и члан надзорног одбора Савеза пчеларских организација Србије истиче да му се свиђа систем у Холандији: “Тамо се на пет година забрани како власнику фирме, тако и свима у ближем и даљем сродству, да имају било какве везе са фирмама које се баве и у свом власништву да имају фирму која се бави медом”.

Најраније цветање багрема у историји пчеларства, само је још један очигледан показатељ колико се клима мења. Пчеле ће се сигурно прилагодити као и током више милиона година. На нама је да се уздамо у то, јер без пчела неће бити ни људи.

Значај пчеларства се огледа и у економском аспекту. Поред производње меда, пчелари у Србији такође прерађују пчелиње производе попут прополиса, матичног млеча и воска, чиме доприносе разноврсности пољопривредне производње и отварају нова тржишта. Такође, пчеларство има велики еколошки значај, будући да пчеле имају кључну улогу у опрашивању биљака, што доприноси очувању биодиверзитета и одржавању еколошке равнотеже.

Међутим, пчеларство се суочава с различитим изазовима. Климатске промене, употреба пестицида и болести пчела представљају озбиљне претње за пчелиње заједнице и производњу меда. Стога је важно улагати у истраживања и едукацију како би се осигурала одрживост пчеларства и заштита пчела.

Упркос изазовима, пчеларство остаје витална грана пољопривреде у Србији, чувајући традицију и богатство природних ресурса. Мед као драгоцени дар природе остаје симбол здравља, окуса и традиције, чувајући своје место на столовима и у срцима људи широм света.

Припремили: Александра Станковић и Владан Стојановић

Извор: РТС, АГРОПРЕСС

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish