Бабушница – престоница вурде отвара врата за све госте
Да ли сте чули за вурду, специјалитет из Бабушнице који окупља велики број произовожача и посетилаца на манифестацији – Вурдијада. Овогодишњи програм обећава богат садржај, а очекује се велики број посетилаца. У суботу, 19. октобра, на најлепшем месту у Бабушници, биће одржана 12. по реду гастротуристичка манифестација у част Лужничке Вурде, аутентичног локалног производа који је прошле године добио ознаку географског порекла.
„Током овог једнодневног догађаја, активности почињу од јутра и трајаће до касне вечери. Око 10 часова излагачи ће поставити своје штандове и започети изложбено-продајни део, где ће посетиоци имати прилику да пробају и купе различите производе. Културно-уметнички програм почиње у 11:30, уз наступе деце из локалних школа и вртића, фолклорних група и гостију са стране „ објашњава Милан Станковић директор ТО Бабушница.
Главни догађај је проглашење победника у категорији најбоље вурде и млечних производа, након чега ће се увече одржати концерт Џенана Лончаревића, који почиње у 21 час.
„Ове године, број излагача је надмашио претходне – пријавило се 58 такмичара за најбољу вурду и млечне производе, преко 40 излагача националне кухиње, као и више од 200 других излагача са домаћим производима, зимницом, пићима, медом и другим традиционалним производима“ наглашава Станковић и додаје: „ „Очекује се око 10.000 посетилаца, што је у складу са бројем из претходних година, али, како организатори кажу, постоји нада да ће ове године тај број бити и већи“.
Шта је вурда и како се прави читајте у посебном тексту
Овај догађај има и шири значај јер представља финале великог гастрономског циклуса познатог као „Пут Сира“, који је осмишљен тако да обухвати низ манифестација широм Србије посвећених различитим млечним производима. Свака манифестација у овом циклусу се одржава у одређено доба године, у периоду када су ти производи у свом пуном сјају. Бабушница, као последња станица на овом „Путу Сира“, заокружује овогодишњу причу о млечним производима на најбољи могући начин објашњава за Агробизнис магазин Милан Станковић.
Организатори упућују позив и произвођачима из других општина да се придруже и представе своје производе, чиме ће „Пут Сира“ бити закључен с успехом. Овакви догађаји не само да промовишу традиционалне производе, већ и чине важан корак у очувању културног и гастрономског наслеђа Србије.
Вурдијада није само манифестација која промовише Лужничку Вурду, већ и прилика да се целокупна локална заједница окупи и представи своје умеће, традицију и културно наслеђе. Ова манифестација је постала један од најзначајнијих догађаја у региону, доприносећи како развоју туризма, тако и економском оснаживању локалних произвођача.
Током година, Вурдијада је привукла пажњу не само локалног становништва, већ и туриста из целе Србије и шире, што доприноси јачању бренда Лужничке Вурде и њеном позиционирању на тржишту као уникатног производа са заштићеним географским пореклом.
Поред богате културне понуде и музичког програма, посетиоци ће имати прилику да учествују у радионицама на којима ће се демонстрирати процес прављења вурде, као и других традиционалних производа. Ове радионице су одлична прилика за младе да науче нешто ново и приближе се својим коренима, а за старије да сачувају и пренесу своја знања. Организатори позивају све љубитеље млечних и других домаћих производа, као и манифестација, да посете Бабушницу, која с разлогом носи титулу престонице Лужничке гурте.